Paroubek poprvé jednal s šéfem NATO, ten ocenil aktivitu ČR

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jaap de Hoop Scheffer při své první schůzce s novým českým premiérem Jiřím Paroubkem ocenil nasazení českých vojáků v aliančních operacích. "Premiér Paroubek reprezentuje významného spojence, který plní své závazky v operacích NATO - v Afghánistánu, v Kosovu, kde je velice robustně zastoupen, nebo který se podílí i na výcvikové misi v Iráku," řekl Scheffer. Ocenil také český příspěvek pro síly rychlého nasazení NATO při budování mnohonárodního praporu ochrany před zbraněmi hromadného ničení. Liberečtí chemici, tvořící jádro praporu, se podle Scheffera osvědčili i při nasazení.

Politický šéf aliance rovněž připomněl své dřívější kritické poznámky na adresu snižujících se obranných výdajů většiny členských zemí aliance. "Česko sice není zcela na dvouprocentní hranici, ale je velice blízko. Samozřejmě doufáme, že Česko by dvou procent zase mohlo dosáhnout," řekl. Podle údajů NATO české výdaje na obranu loni klesly na 1,9 procenta HDP. "Opticky jsme možná stále pod dvěma procenty, ale fakticky jsme určitě schopni dostat se na vyšší částku," ujistil Paroubek. "Pokud jde o výdaje ČR na obranu, tak kromě toho, co je v rozpočtu na letošní a příští rok, má ministerstvo obrany také velmi bohatý rezervní fond. Záleží jen na tom, jak rychle budou postupovat veřejná poptávková řízení, tendry, tak rychle se také budou čerpat peníze," vysvětlil.

Při své první návštěvě v centrále NATO, zhruba měsíc po nástupu nové vlády, potvrdil také transatlantickou orientaci českého státu, který současně usiluje o úzkou spolupráci se spojenci v Evropské unii; role NATO a EU by se v bezpečnostní politice podle premiéra měly vzájemně doplňovat. Sdělil, že Praha posílí česko-slovenský prapor v aliančních silách KFOR v Kosovu, kde k dosavadním 409 vojákům přibudou od 1. srpna další dvě stovky, aniž by Česko oslabilo svou účast v dalších misích. Zakrátko má také vláda a poté parlament projednat a potvrdit další účast českých jednotek v zahraničí.

Scheffer a Paroubek se shodli na potřebě úspěšného vyznění nadcházejícího summitu Evropské unie. "NATO potřebuje silnou a účinnou Evropskou unii, to je v jasném zájmu aliance i Spojených států," zdůraznil generální tajemník. Nechce se vůdcům EU plést do řemesla, ale evropskou integraci pokládá za důležitou i z pohledu aliance, zejména budování evropské obranné politiky jako slučitelné s NATO a USA, a nikoliv protichůdné. Premiér pozval generálního tajemníka aliance na návštěvu Prahy, která by se prý mohla uskutečnit na podzim.