Paroubek už má "svou" vládu téměř pohromadě

Nástupce Stanislava Grosse ve funkci premiéra Jiří Paroubek ukončil jednání s ministry za ČSSD o jejich setrvání ve vládě. Jako posledního ujistil o další spolupráci ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha. Novinářům řekl, že o jméno nástupce Vladimíra Mlynáře v čele ministerstva informatiky požádal šéfa Unie svobody Pavla Němce do pátečního večera.

Z dosavadních ministrů za ČSSD nezasedne v Paroubkově kabinetu pouze Jaroslav Palas. Mohl doplatit na to, že na březnovém sjezdu ČSSD označil Grosse za "vyhořelé palivo". Výběrem Paroubek naplnil očekávání, podle nichž bude jeho kabinet "Grossovou vládou" bez Grosse. "Když to někdo říkám, předpokládám, že to říká ODS, tak jim v tom nebudu bránit," konstatoval k tomu Paroubek. Včetně unionistického ministra informatiky Vladimíra Mlynáře a bezpartijního ministra bez portfeje Jaroslava Bureše, kteří již dříve podali demisi, tak po vládní krizi opustí své funkce tři ministři.

Paroubek v pátek potvrdil, že ministerstvo průmyslu bude dál vést Milan Urban, i když se spekulovalo o tom, že ho nahradí jeho náměstek Martin Pecina. Ministerstvo zemědělství má po Palasovi řídit poslanec Petr Zgarba. Paroubek také vybral svého nástupce do čela ministerstva pro místní rozvoj. Podle očekávání se jím stal poslanec Radko Martínek. Nic se nezmění na ministerstvech zahraničí, dopravy a životního prostředí, která budou dál řídit lidovci Cyril Svoboda, Milan Šimonovský a Libor Ambrozek. Na ministerstvech obrany a spravedlnosti zůstanou unionisté Karel Kühnl a Pavel Němec. Také v čele ministerstva informatiky bude ministr za unii. US-DEU údajně vybírá z trojice nezávislých kandidátů, podle neoficiálních informací jimi jsou Arnošt Traxler, Libor Kudláček a Vladimír Smejkal.

Ve vládních křeslech, která obsadí sociální demokracie, zůstane ministr kultury Pavel Dostál a ministr financí Bohuslav Sobotka. Paroubek již dříve předpověděl, že jeho pozice spíš posílí. Může to znamenat, že by se mohl stát vicepremiérem. Už ve čtvrtek se přes výhrady k jejich práci Paroubek domluvil na dalším působení ve vládě s ministryní školství Petrou Buzkovou, vicepremiérem Martinem Jahnem a ministryní zdravotnictví Miladou Emmerovou, její setrvání v kabinetu Paroubek podmínil řadou úkolů, což v pátek zopakoval. Dál bude v ministerské funkci za sociální demokracii pokračovat nestranický ministr vnitra František Bublan. Vedle Martínka a Zgarby bude nováčkem kabinetu za ČSSD bezpartijní právník Pavel Zářecký, který už podle čtvrtečních jednání nahradí Bureše v křesle ministra bez portfeje a čele legislativní rady vlády. Dohromady tak s unionistou, s jehož nominací čeká nejmenší vládní strana na výsledek sobotního jednání socialistů, bude mít nová vláda čtyři nové tváře.