Pavel: Izrael musí dělat vše pro to, aby zabránil civilním obětem v Gaze

Izrael musí udělat vše pro to, aby zabránil civilním obětem v Pásmu Gazy. Na dnešní tiskové konferenci v Lucemburku to řekl český prezident Petr Pavel v reakci na čtvrteční incident, při kterém v Pásmu Gazy zahynulo několik desítek civilistů čekajících na humanitární pomoc. Prezident věří, že záležitost bude vyšetřena.

Při izraelském zásahu u města Gaza bylo ve čtvrtek podle radikálního palestinského hnutí Hamás zabito přes 100 lidí. Izraelská armáda uvedla, že podél humanitárního konvoje vypukly mezi shromážděnými lidmi násilnosti, které si vyžádaly desítky mrtvých a zraněných, přičemž řada z nich byla ušlapána či je přejely nákladní vozy. Armáda připustila, že vojáci začali střílet, když se k nim část davu přiblížila, tento zákrok si však podle ní vyžádal nanejvýš deset obětí.

Podobné incidenty podle Pavla přispívají k otočení nálady veřejnosti proti Izraeli, který přitom byl v říjnu obětí teroristického útoku Hamásu. "Silně žádáme izraelské autority, aby dělaly vše možné pro zabránění civilním obětem," řekl Pavel. "Počet obětí jednoduše říká, že takové jednání je nepřijatelné," dodal. Vyzval také k tomu, aby všichni aktéři zapojení do vyjednávání o urovnání konfliktu proces urychlili. Důležité je podle českého prezidenta přerušit vojenské operace, aby humanitární pomoc mohla být doručena potřebným a aby mohla začít rekonstrukce Gazy. "To je jediný způsob, jak se vyhnout dalším civilním obětem," dodal Pavel.