Pendolino bude moci z Prahy přes Děčín k hranicím jezdit rychleji

Rychlovlak Pendolino bude moci v budoucnu jezdit po trati z Prahy přes Děčín k česko- německé hranici rychleji a bez potíží. Testovací jízdy soupravy, které ve čtvrtek skončily, ukázaly na kolejích nedostatky, které železničáři odstraní.

Železničáři testovali speciální naklápěcí mechanismus vlaku, díky němuž by Pendolino mohlo jezdit i v zatáčkách rychlostí 160 kilometrů v hodině. Takto rychle může nyní na trase z Prahy do Děčína jezdit pouze na některých úsecích.

Zrychlením se zkrátí doba jízdy mezi Prahou a Ústím nad Labem až o 15 procent oproti mezinárodním rychlíkům EC. Více než 100 kilometrů dlouhá cesta EC z pražských Holešovic do Ústí nad Labem trvá nyní hodinu a 30 minut. Pendolino stejný úsek projede za 50 minut.

Pendolino bude testovat letos také úseky z Prahy do Brna a Břeclavi a z Prahy do Ostravy. I v těchto směrech by měla cesta rychlovlakem trvat kratší dobu než mezinárodními rychlíky EC. Do Brna by podle Šťáhlavského mohly nejrychlejší spoje jet za dobu kratší než 2,5 hodiny, do Ostravy o hodinu déle.