Přehled tisku

0:00
/
0:00

Komentář Lidových novin se vrací k záměru ultrapravicové Národní strany, která chce v Letech odhalit pomník obětem druhé světové války. Tito extremisté propagující třídní boj, xenofobii a rasismus se pomalu začínají zachycovat v našem demokratickém systému. Možná bychom nad nimi neměli jen mávnout rukou a doufat, že u nás nemají žádnou šanci. Zvyšující se počet extremistů ve Francii, Belgii či Nizozemí by měl být dostatečným varováním. Abychom se proti nim mohli účinně bránit, je třeba vědět co se vlastně pod jejich jmény skrývá, a s kým máme tu čest.

Komentář Lidových novin se vrací k záměru ultrapravicové Národní strany, která chce v Letech odhalit pomník obětem druhé světové války. Tito extremisté propagující třídní boj, xenofobii a rasismus se pomalu začínají zachycovat v našem demokratickém systému. Možná bychom nad nimi neměli jen mávnout rukou a doufat, že u nás nemají žádnou šanci. Zvyšující se počet extremistů ve Francii, Belgii či Nizozemí by měl být dostatečným varováním. Abychom se proti nim mohli účinně bránit, je třeba vědět co se vlastně pod jejich jmény skrývá, a s kým máme tu čest. Měli bychom vědět, že za Vlasteneckou frontou nestojí "zapadlí vlastenci", ale přívrženci vlády silné ruky. A Národní sjednocení netouží po ideální a svorné společnosti, ale po negaci celého polistopadového vývoje, píše se v komentáři. Nacionalisté jsou na letošní volby připraveni. Ale co naše vláda? Po aktivním přístupu státní správy není ani stopy. Radikalizace a početní nárůst anonymních extremistů zřejmě ještě nedosáhl vrcholu. Jen aby pak nebylo už příliš pozdě, varuje komentář.


Pět až dvanáct let by mohl ve vězení strávit exministr informatiky Vladimír Mlynář. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Po ročním vyšetřování je finanční policie přesvědčena, že Mlynář ve funkci ministra napomáhal trestnému činu zneužívání informací v obchodním styku a zároveň zneužil pravomoc veřejného činitele. Trestného činu se měl exministr dopustit s bývalým ředitelem ČT Dušanem Chmelíčkem a Vítem Novotným, když na nově založenou společnost Testcom servis převedl provoz Portálu veřejné správy. To odporuje zákonu o majetku státu a při založení firmy tak prý státu vznikla škoda 7,5 milionu korun. Vladimír Mlynář je nyní na studijním pobytu ve Spojených Státech a tvrdí, že se od samého počátku jedná o zmanipulované vyšetřování. Svou nevinu je připraven před soudem prokázat.


Poslanec ČSSD Michal Kraus,  foto: ČTK
Komentář deníku Právo hodnotí dočasné odloučení Michala Krause od stolu a lože sociální demokracie. Kraus rezignoval na post šéfa poslanců ČSSD a rozpočtového výboru Sněmovny do objasnění kauzy vývozu kakaových bobů. Jelikož Kraus tvrdí, že se stal obětí podvodníka a nic špatného neudělal, strana ho zřejmě potrestá jen jako důvěřivého prosťáčka. Krause však ve skutečnosti nikdo za prosťáčka nepovažuje. Je totiž dobře známo, že na společný stůl ČSSD obstaral nejeden pamlsek, a patří k těm politicky výkonnějším. Do vysokých funkcí ČSSD se musel složitě probíjet přes svou minulost komunistického poslance, aby pak upadl v nemilost u Miloše Zemana coby osobní a politický nepřítel. A nyní jeho kariéra opět zaznamenává pokles. Nadále však zůstává poslancem, šéfem i volebním lídrem na Liberecku a trvalé vyhození od stolu a lože se tedy zjevně konat nebude, domnívá se autor komentáře.


Zrušený Fond majetku poskytl 35 'volných' miliard a několik levicových poslanců se snaží prosadit, aby se dvě miliardy z nich použily na výstavbu nových domovů důchodců. Píší o tom Hospodářské noviny. Peníze z fondu se dosud využívaly na výstavbu dálnic a silnic, byly zdrojem pro státní podporu bytové výstavby a k likvidaci starých ekologických škod. "V Česku je evidováno na 50 tisíc žádostí o umístění v domově důchodců. Lidé v pořadnících ve velkých městech čekají i pět let," vysvětluje návrh na výstavbu místopředseda klubu ČSSD Michal Hašek. Ministr financí Sobotka potřebu stavět domovy důchodců sice nezpochybňuje, ale domnívá se, že peníze by měly být přednostně investovány do infrastruktury a ekologie. Ani poslanci ČSSD nejsou všichni pro. "Je to jen populismus, nic takového nemůžu podpořit," tvrdí například Jaromír Schling. Pokud by však návrh uspěl, dvě miliardy korun by na jaře dostalo Ministerstvo práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha. "Nevím, zda je to dobrý nápad. Od příštího roku lidé budou dostávat příspěvek na nákup sociálních služeb a pak může zájem o domovy klesnout," myslí si šéf Národní rady zdravotně postižených Václav Krása.

Autorka komentáře Hospodářských novin se domnívá, že fantazie politiků je bujnější s každými volbami. Vyšší dávky, minimální mzda, novomanželské půjčky, to vše už tu bylo. Demografické statistiky mluví jasně-společnost stárne. Co takhle dát dvě miliardy korun z Fondu národního majetku na domov důchodců? Dobrý nápad. A kdo s tím nesouhlasí, získá nálepku asociála, který brání zvýšit životní úroveň seniorům! Příští rok přitom začne platit zákon o sociálních službách, takže starší a nemohoucí lidé dostanou peníze a možnost rozhodnout se, zda chtějí pečovatelku či odejít do domova důchodců. Dává tedy smysl investovat do domovů, jejichž osud je nyní nejistý? Miliardové kampaně pro nákup hlasů jsou globálním trendem. A politici neskoncují s volebními úplatky dříve, než je přestaneme brát, píše se v komentáři.


Rychlovlaky Pendolino kvůli potížím zlevní, informují Lidové noviny. V důsledku další technické závady na softwaru, se dráhy nečekaně rozhodly snížit jízdné. "České dráhy vyhlašují zvláštní jízdné na všech spojích SuperCity mezi Prahou a Ostravou. Tarif bude nižší o 20 procent," prohlásil Aleš Ondrůj z Českých drah. Původní jízdní řád vlaků bude zachován, pouze několik pendolin bude dočasně nahrazeno vlaky Eurocity a Intercity. Dráhy pověřily výrobce, firmu Alstom, aby závady co nejrychleji eliminovala a napravila. Podobné problémy jsou prý běžné i při zavádění souprav v zahraničí. "Je to velmi složité technické zařízení a u každého podobného produktu se závady mohou vyskytnout," řekl pro Lidové noviny Snopek ze společnosti Alstom.


Stále více turistů se nechává zlákat krásami naší země. Mladá fronta Dnes zjistila, že loni Česko navštívil rekordní počet turistů. "Za první tři čtvrtletí roku 2005 přicestovalo do České republiky téměř pět milionů cizinců. Za poslední čtvrtrok by jich mělo být přes šest milionů," říká mluvčí Czech Tourismu Karin Šeligová. Nejvíce navštěvovaným místem je tradičně metropole, oblíbený je také Český Krumlov, Olomouc, Kutná Hora, nebo Karlovy Vary. Z krajů pak vede Karlovarský a Jihomoravský. Špatný stav silnic a zhoršená dostupnost do určitých míst je jedním z důvodů proč turisté jezdí na určitá místa častěji, zatímco jiným atraktivním lokalitám se vyhýbají. Dalším problémem je nedostatek kvalitních hotelů. Nejvíce turistů k nám jezdí zejména z Itálie, Německa a Británie. Stále více turistů však přijíždí z Ameriky a Japonska.


Značka Peugeot je čtvrtá nejkradenější v ČR
Jen půl roku má platit trest za jízdu bez řidičského průkazu. Tento trestný čin, který by měl platit od poloviny letošního roku totiž poslanci zapomněli přidat do nového trestního zákoníku pro rok 2007. Všímá si toho deník Právo. Nejedná se však zdaleka o jediné přehlédnutí poslanců. Při hlasování o podobě trestního zákoníku do něj zapomněli zahrnout ustanovení o korunním svědkovi. V následném hlasování o novele trestního řádu však institut korunního svědka zachovali. Obě tyto nepozornosti bude muset napravit Senát, který má pravomoc trestní kodex a k němu přidané novely, vrátit zpět Sněmovně k novému hlasování. V tomto případě budou mít poslanci dvě možnosti. Buď přijmou všechny změny navržené Senátem, nebo schválí zákon ve kterém trestný čin řízení motorového vozidla bez řidičského průkazu chybí.


Vzácný, zcela nový druh vodomila Cercyon alpinus byl objeven v okolí Rolavského rybníka u Kraslic na Sokolovsku. Tato lokalita by měla být vyhlášena národní přírodní rezervací Rolavská vrchoviště. Informují o tom Deníky Bohemia. Pracovníci pražské Agentury ochrany přírody a krajiny potvrdili, že se pravděpodobně jedná o první výskyt tohoto druhu brouka v České republice. "Tato skupina brouků se v Česku zatím intenzivně nezkoumala, není proto vyloučeno, že zde žije desítky let," řekl Deníkům Bohemia spolupracovník agentury Stanislav Benedikt. V oblasti Rolavy a Kraslicka prý žije řada chráněných živočichů. "Příroda je tu neposkvrněná lidmi, proto se tu chráněným živočichům daří," potvrdil zoolog Oldřich Bušek.