Pes v Rumburku zabil chlapce

zdroj: CT 1, 9.3.2002

Sedmiletého chlapce v Rumburku v pátek zřejmě napadl a usmrtil pes. Znovu se tím oživila otázka, kdo je za podobné tragédie ve skutečnosti zodpovědný. Více informací přináší Milena Štráfeldová:

V osmitisícovém Rumburku na Děčínsku našli lidé v pátek večer chlapce, kterého s největší pravděpodobností krátce po l8.00 hodině usmrtil volně pobíhající německý ovčák. Nebezpečný pes byl ihned odchycen a umístěn do jednoho ze záchytných kotců, které byly již dříve kvůli toulavým psům ve městě zřízeny. Správce útulku Petr Dvořák však vinu za napadení nevidí na straně psa:

"Pes na člověka nezaútočí nikdy bez příčiny. Vždycky tam musí být nějaká příčina, která toho člověka vyprovokuje k takovému jednání. "

Vinu za nebezpečné chování psů přičítá mluvčí Českomoravského kynologické unie Vladimíra Tichá především nezodpovědným především chovatelům.

"Problém je v tom, žeš si leckdy psa pořídí člověk, který nedodržuje to, co by dodržovat měl, ani stávající zákony. Třeba zákon na ochranu zvířat proti týrání říká, že zvíře v zájmovém chovu, a to je i pes, musí být zabezpečeno proti uniknutí. "

Právě chvilková nepozornost dvaapadesátileté chovatelky, která včas neuzavřela psa do kopce, způsobila i poslední tragédii v Rumburce. Podobné případy, kdy pes napadl člověka, vedly již dříve v některých obcích k vydání zpřísněných vyhlášek proti volně pobíhajícím psům. Taková vyhláška nyní platí například v Havířově. Podle rumburského místostarosty Jaroslava Sykáčka je však vydání takové vyhlášky neúčinné.

"Město Rumburk již v minulé době mělo vyhlášku, která řešila i tento problém, ale tato vyhláška byla zrušena. Tvořit vyhlášku, která v podstatě opakuje zákon, nebo dokonce je přísnější než zákon, tak její účinnost je zastavena. "

O tom, zda německý ovčák, který zřejmě chlapce v Rumburku napadl, bude utracen, rozhodne veterinář. Teprve soudní pitva však potvrdí, zda chlapec zemřel skutečně na následky psích kousnutí. Chovatelce psa v tom případě hrozí až osmiletý trest.