Petra Buzková: Za malou účast žen na kandidátkách odpovídá i SDŽ

Za to, že na volebních kandidátkách ČSSD je méně žen než v předchozích parlamentních volbách, nesou odpovědnost i Sociálnědemokratické ženy (SDŽ). Při zahájení dvoudenní pražské konference tohoto hnutí to řekla místopředsedkyně sněmovny a předsedkyně pražské ČSSD Petra Buzková. Podle ní například na pražské konferenci ČSSD, kde se o kandidátkách rozhodovalo, nevystupovaly představitelky SDŽ dost aktivně, aby na kandidátce zůstaly na volitelných místech dvě ženy. Petra Buzková kritizovala i předsedkyni SDŽ Janu Volfovou za to, že jako poslankyně neprosadila ve sněmovně zákony, které navrhla, například zákony o náhradním výživném a o anonymních porodech.

Premiér Miloš Zeman, který se zahájení konference zúčastnil, řekl, že při obsazování politických funkcí by nemělo hrát roli pohlaví, ale odborné schopnosti a pracovní výsledky. Oznámil, že na zasedání vlády 18. března chce Janu Volfovou navrhnout do křesla předsedkyně Rady vlády pro rovné příležitosti mužů a žen. Tuto funkci dosud zastává vicepremiér Vladimír Špidla.

SDŽ působí uvnitř ČSSD. Členky nemusejí být ve straně, nesmějí být ale ani v žádném jiném politickém hnutí. Víkendové konference se účastní i zástupkyně sociálnědemokratických stran z Itálie, Rakouska a Irska. Hovoří mimo jiné o podílu žen v komunální politice, výchově k rodinnému životu a ženách v ozbrojených konfliktech.

Autor: Eva Petržílková