Petříček i politici ze zemí EU odsoudili zatčení Navalného

Český ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček patří mezi evropské politiky, kteří jasně odsoudili zatčení ruského oponenta režimu Alexeje Navalného krátce po příletu do Moskvy. Petříček krok ruských úřadů pokládá za politicky motivovaný akt a na twitteru uvedl, že bude chtít věc projednat na nejbližším jednání rady ministrů zahraničí EU. Jako odklon od demokratických principů okomentoval událost i český premiér Andrej Babiš. K okamžitému propuštění Navalného vyzval předseda Evropské rady Charles Michel.

"Byl zatčen za své názory, nikoli za to, co je mu formálně kladeno za vinu. Ruský režim tím porušuje mezinárodní smlouvy o lidských právech," podtrhl Petříček s tím, že na ministerském jednání navrhne diskusi o možných sankcích. Andrej Babiš napsal, že se bude zabývat možnými kroky na úrovni Evropské unie. Podotkl, že Navalného zatčení v něm posiluje pocit, že se Rusko vzdaluje od společenství demokratických států.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová odpověděla na facebooku, kde žádala zahraniční představitele, aby "respektovali mezinárodní právo" a věnovali se vlastním problémům. Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj byl zatčen krátce po svém přistání v Moskvě při průchodu pasovou kontrolou. Od srpna loňského roku se v Berlíně zotavoval z pokusu o otravu jedovatou látkou ze skupiny novičok. Před tím zkolaboval na palubě letounu ze sibiřského Tomsku do Moskvy a úřady později povolily příbuzným jeho transport do Berlína.