Piráti podali trestní oznámení kvůli vyplácení dotací Agrofertu

Piráti podali trestní oznámení kvůli tomu, že české úřady dál vyplácejí dotace holdingu Agrofert i přes podezření, že je premiér Andrej Babiš (ANO), který holding vložil do svěřenských fondů, ve střetu zájmů. Podle Pirátů se záležitostí zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu. Piráti v minulosti několikrát vyzvali české úřady, aby proplácení dotací zastavily. Vzhledem k tomu, že se tak nestalo, podal senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty) společně se dvěma stranickými analytiky na začátku listopadu trestní oznámení pro podezření na porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití pravomoci úřední osoby nebo spáchání dotačního podvodu.

Do Česka v pátek dorazila závěrečná zpráva auditu Evropské komise, která možný střet zájmů vyšetřovala. Obsah zprávy zatím není veřejný. Dopoledne se kvůli tomu sešly opoziční strany. Na jednání se shodly, že budou od vlády chtít znát její další kroky.

Předběžná verze auditní zprávy EK, která unikla do médií letos na jaře, konstatovala, že český premiér ve střetu zájmů je. Podle předběžné zprávy hrozí, že by Česko mělo vracet Evropské unii asi 450 milionů korun. Babiš opakovaně tvrdí, že ve střetu zájmů není a že Česko žádné peníze vracet nebude.