Po nedělním výbuchu v centru Prahy je v nemocnici poslední raněná

Po nedělním výbuchu v centru Prahy v ulici na Příkopě je v nemocnici poslední raněná - Češka, které lékaři vyňali broky ze stěny břišní. Z 18 lidí, většinou cizinců, které sanitky rozvezly do čtyř pražských nemocnic, bylo 15 po ošetření propuštěno. Američan, Brit a Češka podstoupili ještě v neděli večer operaci. Brit byl propuštěn v pondělí, Američan v úterý. Češka by podle lékařů mohla být propuštěna do konce týdne. "Stav pacientky se vyvíjí příznivě, ale zatím ji ponecháváme v nemocničním ošetření," řekl ve středu ČTK náměstek ředitele Všeobecné fakultní nemocnice Jan Bříza. Lékaři podle něj rozhodnou o propuštění do konce týdne. Záleží na tom, zda nenastanou komplikace a neobjeví se infekce ze znečištěných broků. Zatím je vše v pořádku, dodal Bříza.

"Američan, který měl zraněné rameno, hrudník a břicho, byl v úterý propuštěn," řekla ČTK ředitelka Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marie Alušíková. Lékaři vyňali v neděli pacientovi broky ze stěny břišní. Ve stěně hrudní a v rameni je nechali a vysvětlili mu, že zákrok by byl zbytečně komplikovaný. "Opakovaná vyšetření na počítačovém tomografu prokázala, že broky tělem necestují, proto mohl být muž propuštěn," dodala ředitelka. Třetí hospitalizovaný, Brit, měl po výbuchu dva broky v hlavě. Lékaři ve Fakultní nemocnici Motol mu je v neděli vyňali v celkové anestezii. V pondělí mu dovolili, aby plánovaně odletěl zpět do Británie, protože už měl zakoupenou letenku.

Výbuchem byli zraněni především hosté restaurace kasina v ulici Na Příkopě, kteří seděli na venkovní zahrádce. Neznámý pachatel hodil výbušninu na terénní vůz, chtěl podle všeho zavraždit izraelského majitele kasina Assafa Abutbula.