Ministerstvo financí chce zpřísnit provoz kasin

casino2.jpg

Česká republika je Monte Carlo střední Evropy. Je tu totiž více kasin než ve všech okolních státech dohromady. Po výbuchu před kasinem v centru Prahy se však ukazuje, že jde o špatně kontrolovaný miliardový obchod. Ministerstvo financí chce proto zpřísnit loterijní zákon. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Impulsem k regulaci kasin se stal výbuch před pražským Casinem Royal. Neznámý pachatel hodil výbušninu pod vůz, který patřil izraelskému majiteli kasina. Obětí se měl stát Assaf Abutbul, který vyvázl, zraněno však bylo 18 lidí. Exploze byla patrně součástí rozsáhlého vyrovnávání účtů v izraelském podsvětí. Sami úředníci přiznávají, že nebýt výbuchu, pak by se tím, co se v kasinech děje a kdo je vlastní, nejspíš nějaký čas ještě nikdo nezabýval. Teď by měla být pravidla zpřísněna. Ministerstvo financí připravuje novelu loterijního zákona, která podle mluvčího Marka Zemana ztíží podmínky pro udělení potřebného povolení k provozu kasina.

"Jde nám především o to, aby udělování povolení k provozování kasina bylo přísnější a bylo možné podrobněji zkoumat žadatele. Předpokládáme, že tato novela by měla být vládě předložena v průběhu letošního podzimu."

"Kasina byla vzhozena do jednoho velkého pytle. Určitě bych byl pro zavedení změn, které by ještě více kontrolovaly."

Jaká je mezi kasiny konkurence? V Česku jich je 150, což je více, než ve všech okolních státech dohromady?

"Konkurence je veliká, až nezdravě veliká. Kasina jsou vlastně součástí cestovního ruchu. Naši klientelu tvoří z 86 procent zahraniční hosté."

Jak připomínají ministerští úředníci, na kasina nelze nahlížet jen jako na pračku špinavých peněz. Zaměstnávají hodně lidí, jsou významným plátcem daní a část zisku - asi 7 procent odvádějí na veřejně prospěšné účely - na školství, sport a charitu. Ministerstvo financí chce, aby kasina povinně zveřejňovala, komu a kolik peněz dávají, aby nedošlo k přelévání peněz do spřízněných nadací.