V centru Prahy si vyřizovali účty mafiáni nejhrubšího zrna

Foto: ČTK

Na pěší zóně v centru Prahy se v neděli krátce po poledni ozval ohlušující výbuch. Neznámý pachatel hodil výbušninu na americký terénní vůz. Lehce zraněno bylo 18 lidí, převážně cizinců, kteří seděli na zahrádce před kasinem. Hospitalizováni jsou pouze dva lidé. Premiér a ministr vnitra Stanislav Gross i policie vyloučili útok teroristů.

Foto: ČTK
Do zaparkovaného tepenního vozu značky Jeep Cherokee s americkou poznávací značkou z New Jersey nastupuje majitel Casina Royal Assaf Abutbul společně se svojí ochrankou. Náhle přiskakuje kolemjdoucí muž a pokusí se vhodit do interiéru vozu granát. Výbušnina mu však padá a exploduje pod vozem. Pravděpodobně po domácku vyrobený granát plný broků zasáhne nejméně osmnáct turistů, kteří právě v době výbuchu sedí na venkovní zahrádce před kasinem. Tak to je popis události podle svědků a policie. Českému rozhlasu detaily popsala jedna ze svědkyň.

"Vycházela jsem z ulice. Z postranní ulice vyskočil z transitu muž, který měl zbraň. Pak jsem slyšela tlumenou ránu, jakoby se sypal barák. Pak jsem viděla, jak těsně před námi zabrzdilo auto. Nějaký člověk toho muže začal honit, pak zaběhl do baráku."

Obětí výbuchu na pěší zóně v centru Prahy měl být zřejmě izraelský majitel Casina Royal Assaf Abutbul, syn před dvěma lety v Praze zavražděného Felixe Abutbula. Kdo to byl Felix Abutbul? V podsvětí byl znám pod přezdívkou Baiza, což znamená řezník. Izraelské deníky po podnikatelově smrti psaly o tom, že Abutbul patřil k jejich nejnebezpečnějším zločincům, jejichž jména jsou spojována s mafií. Připomínaly jeho roli při únosu nigerijského ministra, který žil v exilu, a podezření policie, že vyvraždil rodinu obchodního rivala. Jeho syn Assaf Abutbul, na kterého se pokusil, podle izraelských médií, nájemný vrah spáchat atentát, prý převzal otcovy aktivity. Izraelský vojenský rozhlas k případu uvedl, že exploze v Praze je součástí rozsáhlého vyrovnávání účtů v izraelském podsvětí. "Případ, který se stal v neděli v centru Prahy rozhodně není teroristickým činem, jedná se o vyřizování účtů mafiánských gangů," uklidňoval veřejnost premiér Stanislav Gross, bývalý ministr vnitra, který na místo neštěstí dorazil za necelou hodinu po incidentu.

Foto: ČTK
"Pro občany je důležité, že se nejedná o teroristickou záležitost, jedná se o kriminální záležitost. Je to vyřizování účtů mezi určitými vlivnými skupinami, které mají co dočinění s podsvětím."

Mluvčí pražské policie Iva Knolová potvrdila, že policie zná popis pachatele od mnohých svědků, navíc posádka vozu s americkou poznávací značkou nebyla při útoku zraněna a právě podává patřičné vysvětlení k celé události. Ministerstvo pro místní rozvoj tvrdí, že událost by neměla ovlivnit příliv turistů do České republiky, protože země je vnímána jako klidná a bezpečná lokalita. Ministerstvo začalo ve spolupráci s podřízenou agenturou CzechTourism informovat a uklidňovat zahraniční novináře a turistické instituce, že nedělní událost nemá nic společného s terorismem a že celý případ je pevně v rukou policie.