Podle Gašparoviče Slovensko hraniční dohodu s ČR nepotřebuje

Slovenský prezident Ivan Gašparovič si myslí, že není třeba nové dohody mezi jeho zemí a Českou republikou o pravidlech pohybu přes společnou hranici. Tento svůj názor projevil po setkání s českým prezidentem Václavem Klausem, který je na krátké návštěvě Bratislavy. Klaus podle svých slov tuto otázku považuje za umělý problém, který by si měly Praha a Bratislava vyřešit bilaterálně.

"Myslíme si, že tato smlouva, která by vymezila jen některé přechody pro slovensko-českou hranici, není potřebná," uvedl Gašparovič. Reagoval tak na možnost dohody, která by v případě podpory Prahy i Bratislavy mohla omezit pohyb lidí přes společnou hranici pouze na hraniční přechody. Z pravidel Evropské unie sice podle něj vyplývá, že by taková smlouva mezi ČR a Slovenskem být měla, a proto nevyloučil, že jeho země může požádat Brusel o jistou výjimku.

Smlouva byla podepsána letos v lednu, ale její ratifikace vázne. ČR by podle premiéra Stanislava Grosse měla dohodu přijmout, aby splnila své závazky vůči unii. Slovenská vláda ale smlouvu nadále považuje za nepotřebou a stáhla její návrh z programu svého jednání do doby, než projde českým parlamentem.