Podle Havla boj s teroristy nezačne před návratem Rumsfelda z Východu

Odvetný útok za nedávné atentáty na New York a Washington nezačne podle prezidenta Václava Havla před návratem amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda z cesty po zemích Středního a Blízkého východu. Havel to ve čtvrtek řekl novinářům. Český prezident již na středečním neformálním setkání s novináři uvedl, že neočekává, že by nějaký útok spojenců v boji proti terorismu začal v nadcházejících 24 hodinách.

Spojené státy ve středu předložily Severoatlantické alianci seznam požadavků týkajících se vojenské operace, která bude vedena nejspíš proti Afghánistánu. Členské země NATO ve čtvrtek požadavky Američanů přijaly. Podle premiéra Miloše Zemana poskytne Česká republika hlavně vzdušný prostor americkým letounům. Američanům budou podle něj k dispozici i česká letiště, kde si jejich letadla budou moci doplnit palivo. Mezi další požadavky USA patří například posílení spolupráce zpravodajských služeb, pomoc státům potenciálně ohroženým kvůli jejich podpoře boje proti terorismu, posílení ochrany objektů USA a dalších zemí NATO a náhrada amerických jednotek například na Balkáně silami spojenců.

I toto rozdělení úkolů mezi spojence má podle Havla svou logiku. "Jsou jakési tři okruhy. Ten první tvoří to, co budou Spojené státy dělat samy, ten druhý v sobě má to, co budou dělat spojenci, ale to se možná bude všelijak vyvíjet, a to třetí pásmo je celosvětová koalice proti terorismu," podotkl prezident.