Podle premiéra Zemana zatím vláda neobdržela od NATO oficiální žádost o pomoc

Česká vláda zatím v souvislosti s chystanou odvetou za teroristické útoky na USA neobdržela od svých spojenců z NATO žádnou oficiální žádost o pomoc. Novinářům to po úterním jednání Bezpečnostní rady státu řekl její předseda a premiér Miloš Zeman. Na otázku, zda kabinet ví o nějaké neoficiální žádosti premiér odpověděl: "Bez komentáře". Zdůraznil také, že podle informací, které má vláda k dispozici, nehrozí České republice teroristický útok. "Jsme připraveni poskytnout našim spojencům tu pomoc, o kterou požádají. Myslím si, že je to naprosto jednoznačné stanovisko," řekl premiér Zeman.

Jednání bezpečnostní rady o aktuální zahraniční situaci i stavu v ČR se zúčastnili i předsedové obou komor parlamentu Václav Klaus a Petr Pithart. Předseda Poslanecké sněmovny Klaus poznamenal, že společně vyslechli informace o zahraničněpolitické situaci i o bezpečnostní situaci v ČR od "relevantních členů vlády a bezpečnostní rady". Doplnil, že v úterý neshledal na práci rady nic, co by chtěl kritizovat. "Já myslím, že to vyjádření, které jste slyšeli od předsedy vlády o naší připravenosti podílet se podporou (na akcích aliance a USA) ... odráží nejen dnešní jednání bezpečnostní rady, ale i postoje šéfů obou komor parlamentu," řekl Klaus.

Spojené státy nyní chystají odvetu za teroristické útoky z 11. září, v jejichž důsledku je nyní v New Yorku a Washingtonu skoro 7000 lidí mrtvých nebo nezvěstných. USA podezřívají z přípravy útoků v Afghánistánu se ukrývajícího teroristu Usámu bin Ládina. Členské státy NATO vyjádřily USA plnou podporu a ochotu pomoci ve válce s terorismem.

Autor: Eva Petržílková