Podle premiéra Zemana zesílily po útoku na USA argumenty pro nákup stíhaček

Premiér Miloš Zeman soudí, že po zářijovém teroristickém útoku na cíle v USA zesílily argumenty pro nákup stíhaček pro českou armádu. Miloš Zeman to řekl v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo. Uvedl, že nadzvukové stíhačky mohou být účinným nástrojem boje proti mezinárodnímu terorismu. Premiér také uvedl, že chce, aby se diskuse o nákupu stíhaček účastnily všechny parlamentní strany "bez výjimky". Současně ale prohlásil, že nevidí důvod, "proč by se jí účastnily ministrany typu ODA". ODA je členem čtyřkoalice a nyní má zastoupení pouze v Senátu.

Vláda již dříve vypsala tendr na dodávku 24 až 36 nových stíhaček, které nahradí dosluhující stroje sovětské výroby. Nové stroje by spolu s bojovými letouny L-159 měly tvořit páteř českého letectva. Z původních pěti nabídek ale zbyla již jen jedna na letouny JAS 39 Gripen, které vyrábí britsko-švédské konsorcium společností Saab a BAE Systems. Soutěž opustily americké zbrojovky Boeing a Lockheed Martin s letouny F-18/A Hornet a F-16, evropský EADS s Eurofighterem a francouzský Dassault Aviation s Mirage 2000-5.

Premiér rovněž v listu prohlásil, že se na rozdíl od prezidenta Václava Havla domnívá, že Rusko se může stát členem NATO. "Nevidím NATO jako organizaci budovanou v současné době proti Rusku. Vidím ji jako organizaci budovanou proti terorismu," řekl. Prezident Havel naproti tomu ve středu prohlásil, že rozšíření Severoatlantické aliance o Rusko by nepřispělo k upevnění vztahů mezi Západem a Východem.

Zeman také odmítl páteční výtky ODS, podle nichž vláda zneužívá politickou a bezpečnostní situaci po teroristických útocích v USA k vlastnímu prospěchu. ODS si myslí, že vláda má spíše přispívat k uklidnění atmosféry ve společnosti, a ne "předčasně řinčet zbraněmi" a "lacině se předvádět" ve sdělovacích prostředcích.

Autor: Eva Petržílková