Podpora ANO posílila, volby by vyhrálo, polepšili si i Piráti

Do Sněmovny by se na přelomu října a listopadu dostalo podle volebního modelu agentury Kantar CZ šest současných sněmovních stran. Vítězem by bylo hnutí ANO, jehož podpora od září stoupla o tři procentní body na 27,5 procenta hlasů. Polepšili si i druzí Piráti a Starostové a nezávislí (STAN), kteří by nově skončili na třetím místě. Následovaly by ODS, SPD a TOP 09. Pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do dolní parlamentní komory by skončili komunisté, lidovci a sociální demokraté. Volební model agentury zveřejnila Česká televize.

Podle modelu by se Piráti nyní dostali do Sněmovny s 21 procenty hlasů a 11 procent by získal STAN. ODS by volilo 10,5 procenta, SPD devět procent a TOP 09 by dalo hlas stejně jako o měsíc dříve 5,5 procenta voličů.

Koalice, které politické strany vytvoří před volbami, považuje 52 procent lidí za nestabilní. Podle nich se mají tvořit až po volbách na základě jejich výsledků, jinak hrozí, že se mohou rozpadnout. Naopak 37 procent vítá, že se strany dokážou před volbami domluvit, a koalice podporují i přes riziko, že by se nemusely do Sněmovny probojovat. Desetina dotázaných se podle ní nepřiklonila ani k jedné z uvedených variant.