Pohotovost letectva kvůli anonymní hrozbě byla nad Brnem zrušena

Zvýšená pohotovost českých vzdušných sil, která od čtvrtka platila nad jižní Moravou kvůli anonymní hrozbě teroristickým útokem na výškové budovy v Brně, byla v sobotu odpoledne zrušena. Uvedl to mluvčí ministerstva obrany Milan Řepka s tím, že o zrušení pohotovosti bylo rozhodnuto na základě informací, které o případu ministerstvo získalo. Brněnská policie dala již několikrát najevo, že anonymní výhrůžka byla nejspíš špatný žert.

Autor výhrůžky se ozval ve čtvrtek odpoledne policii. Na jedno z obvodních oddělení ve městě odeslal textovou zprávu, podle níž se odehraje útok na komplex tří výškových budov Chepos v Šumavské ulici v Brně-Žabovřeskách. Anonym neupřesnil, kdy a jak se útok odehraje. Naznačil jen, že přijde ze vzduchu.

Od čtvrtka proto platila zvýšená pohotovost vzdušných sil v oblasti. Řídící letového provozu a obsluhy radarů věnovaly zvýšenou pozornost prostoru nad jižní Moravou. S případnou hrozbou si měly poradit vojenské stíhačky MiG-21, bitevní vrtulníky Mi-24 i stroje L-39.

Autor: Eva Petržílková