Pokles prodeje zlata se v ČR zpomalil, obliba stříbra stále roste

v České republice se v loňském roce po několika letech zpomalil výrazný pokles prodeje opuncovaného zlata. Vyplývá to ze statistiky Puncovního úřadu. Obliba stříbrných šperků v ČR dlouhodobě vykazuje růst. Puncovní úřad loni připravil pro tuzemský trh 4.252 kilogramů zlatého zboží, což bylo meziročně o 77 kilogramů méně. Ještě v roce 2003 se přitom množství opuncovaného zlata snížilo o 353 kilogramů a v roce 2002 o 392 kilogramů. Celkem loni bylo v ČR opatřeno puncem zhruba 1,9 milionu zlatých šperků. "Pokles prodeje (zlatých šperků) se v posledních letech snižuje. Z toho lze vyvozovat, že recese trhu zlatých šperků se zastavila," řekl ČTK ředitel Puncovního úřadu Martin Novotný, který oživení poptávky přisoudil růstu koupěschopnosti Čechů.

Naopak prodej stříbrných šperků v ČR roste již několik let. Zatímco v roce 2003 bylo Puncovním úřadem připraveno pro uvedení na trh 16.323 kilogramů stříbra, tak loni se množství opuncovaných stříbrných šperků zvýšilo na 17.114 kilogramů, což představovalo takřka 2,4 milionu šperků. "Na růstu prodeje stříbrných šperků se podepisuje především jejich velká obliba u mladé generace," poznamenal Novotný.

Loni se v ČR snížila poptávka po špercích vyrobených z platiny, jejichž celková hmotnost klesla z 3,8 kilogramu v roce 2003 na 2,2 kilogramu. Celkem bylo loni v ČR prodáno 291 platinových šperků. V loňském roce bylo do ČR dovezeno 2167 kilogramů zlatých šperků a 13.608 kilogramů výrobků ze stříbra. Import platinových šperků loni obnášel 772 gramů. Zboží z drahých kovů se do ČR dováží především z Itálie, Turecka, Německa, Izraele a Thajska.