Poláci získali výhodu nad Českem při obnově Iráku

Polsko si přímou účastí na bojových akcích v Iráku asi zajistilo proti českým firmám výhodnější pozici při začínající obnově území. "Samozřejmě státy, které se podílí na operaci, mají větší šanci se podílet i na obnově," řekl v pátek prezident Asociace obranného průmyslu ČR Jiří Hynek. Hodně bude záležet na tom, kdo bude financovat obnovu.

První mezinárodní konference k ekonomické obnově poválečného Iráku se přitom má uskutečnit velmi brzy. USA na ni podle polského premiéra Leszka Millera pozvaly jen Británii, Austrálii a Polsko.

"Logicky si dovedu představit, že kdo se tam účastní, má určitou výhodu," prohlásil též prezident Svazu průmyslu a dopravy Stanislav Kázecký. Česku sice mohl připadnout větší díl tohoto "koláče", válčit pro zisk zakázek však považuje za nemorální. Kázecký se rovněž nedomnívá, že by Poláci hráli při obnově Iráku klíčovou roli. Podle něj budou přínosnější subdodávky pro americké firmy.

Vyslání dvou českých specialistů do Kuvajtu, kteří by se měli po zklidnění situace přesunout do Iráku, považuje Kázecký za krok správným směrem. Odhadnout jejich úspěch předem však nelze. "Rozhodně tam nebudeme dodávat komplety, například rekonstrukci rafinérií," domnívá se a doufá alespoň v subdodávky a lepší výsledky než u zakázek v "nulovém" Kuvajtu.