Policejní prezident popřel informace o tom, že chce rezignovat

Policejní prezident Jiří Kolář v úterý popřel informace tisku o tom, že se chystá na funkci rezignovat. "Nic takového jsem nevyslovil, já nemohu přehodnocovat svou práci, to je na ministrovi (vnitra)," řekl novinářům.

Ministr vnitra František Bublan už v pátek ČTK řekl, že o odvolání Koláře neuvažuje. "Kdyby všichni byli takovými poctivými policisty jako pan Kolář, tak bych byl rád. Poctivými, vzdělanými a zapálenými pro věc," uvedl.

Otázka, zda je Kolář správným mužem pro vedení policie, se v médiích začala opět přetřásat minulý týden po zatčení gangu podezřelého z vražd a loupeží na bohatých podnikatelích. Mezi stíhanými jsou i dva elitní policejní důstojníci.

V nedělním diskusním pořadu České televize Kolář prohlásil, že je mediálními aférami kolem policistů unaven. V úterý ale vysvětlil, že to neznamená rozhodnutí rezignovat. Nyní k tomu nevidí důvod. "Právě proto, že se policistů, kteří se dopouštějí kriminality, zbavujeme. A děláme to dlouhodobě," zdůraznil. Případů stíhaných policistů podle něj v poslední době přibylo proto, že policie "nastartovala samočisticí mechanismus".