Policie na demonstraci v centru Prahy pustila jen 100 lidí. Zadržela poslance Volného

Policie uzavřela pražské Václavské náměstí, kam svolala na dnešek demonstraci iniciativa My společně. Do prostoru ohraničeného červeno-bílými zátarasy policisté pustili pouze stovku účastníků, což je nyní povolený počet lidí při shromážděních při epidemii koronaviru. Organizátor akci krátce po zahájení ukončil. Část účastníků protestu se přesunula k Národnímu divadlu, kde setrvala. Ostatní se rozešli. Druhou demonstraci na Staroměstském náměstí podle policie rozpustil pražský magistrát, několik lidí bylo zadrženo. Její účastníci se vydali pod Petřín, poté zpět na Staroměstské náměstí, kde je policie vyzvala k rozchodu. Následný pokus několika desítek demonstrantů proniknout na Václavské náměstí překazili policejní těžkooděnci.

Policie po demonstraci na pražském Václavském náměstí zadržela jejího spoluorganizátora, poslance Lubomíra Volného (dříve SPD). Uvedla to televizní stanice CNN Prima News. Důvodem bylo to, že si Volný podobně jako při svých vystoupeních ve Sněmovně opakovaně odmítal nasadit povinnou ochranu obličeje, řekl televizi ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Volný to potvrdil to na svém facebooku . "Jsem v pořádku, jsem na svobodě," uvedl.

Policie v týdnu avizovala, že bude na ohlášených demonstracích kontrolovat dodržování pravidel, která jsou omezena kvůli šíření koronaviru. Zaměřit se chtěla mimo jiné na to, zda je účastníků protestů povolený počet, jsou jen z okresu, kde se akce koná, a mají předepsanou ochranu nosu a úst. Dnes tak policie nepustila za hranice okresů několik autobusů, které na demonstraci proti vládním opatřením mířily do Prahy. Několik autobusů jelo z Karviné, jeden z Brna. Pokutu na místě nikdo nedostal.