V Česku se rozhořel spor o způsobu distribuce roušek seniorům

Foto: ČTK / Michaela Říhová

Vláda nedávno rozhodla, že všem lidem starším 60 let pošle ochranné prostředky - roušky a respirátor. Zásilky distribuovala Česká pošta. Státní ústav pro kontrolu léčiv ale oznámil, že pošta při balení roušek chybovala. Ta to odmítá. Postup SÚKL napadl také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Foto: ČTK / Michaela Říhová

Česká pošta ústenky, které byly v balení po 50 kusech, rozdělila a vkládala do obálek po pěti. Podle ústavu tak porušila zákonné požadavky na distribuci zdravotnického materiálu. Rozesílané roušky totiž podle ústavu nesmějí mít porušené balení, protože jde o zdravotnický prostředek.

"Z dokumentace vyplývá, že již samotní výrobci ji zařazují do kategorie zdravotnického prostředku a tam jsou zákonné požadavky," vysvětlila mluvčí ústavu Barbora Peterová.

Pošta by podle ústavu měla situaci napravit a odvrátit možná zdravotní rizika. Pošta ale tvrdí, že v předávacích protokolech ministerstva vnitra byly roušky označeny pouze jako ochranné prostředky.

Foto: ČTK / Michaela Říhová

"Nejsme si vědomi žádného pochybení, protože nenakládáme se zdravotnickým materiálem," upozornil mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Ředitelka lékového ústavu Irena Storová ale upozornila, že ústav jedinou institucí, která může určit, co je a co není zdravotnický prostředek, o tom nemůže rozhodovat ministerstvo vnitra.

Obecné ohrožení

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že roušky nejsou zdravotnické, ale ochranné prostředky. Zákon tak podle něj porušený nebyl a kontrola distribuce ani nebyla v kompetenci lékového ústavu.

Jan Hamáček,  foto: ČTK / Kateřina Šulová

Zvažuje podání trestního oznámení na Státní ústav pro kontrolu léčiv. Jeho postup by podle ministra mohl vést k naplnění trestného činu obecného ohrožení. Strategické zásoby ochranných prostředků státu by podle něj mohly být znehodnoceny.

"Pokud by se ukázalo, že se SÚKL bude snažit o znemožnění distribuce ochranných prostředků obecně obyvatelstvu, tak to podle mě splňuje i rozměr obecného ohrožení. Ale to je na právnících,"řekl.

Trestní oznámení na ústav kvůli šíření poplašné zprávy podle ministra právníci připravují, zatím podáno nebylo.

Česká pošta minulý týden roznesla zásilky s rouškami a respirátorem téměř třem milionům lidí starších 60 let. Distribuce vyšla na zhruba 15 milionů. Kabinet chce roušky a respirátor poslat i zdravotně postiženým.