Pražská pošta v Jindřišské ulici je na prodej. Je zde jediný dochovaný systém městské potrubní pošty na světě

Centrála České pošty v Jindřišské ulici v praze

Sto padesát let sídlila pošta v Jindřišské ulici v Praze, kousek od Václavského náměstí. V rámci redukce poboček je novorenesanční budova na prodej. Pošta by tu měla být v nájmu. Budova má několik unikátů, je zde například jediný dochovaný systém městské potrubní pošty na světě, téměř 1800 poštovních přihrádek a prosklená dvorana.

Česká pošta v Jindřišské ulici v Praze | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Česká pošta nabídla budovu za cenu 1,325 miliardy Kč. Během 30 dnů o ni mohou projevit zájem státní instituce, řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

"Pokud se nikdo nepřihlásí, tak následně nabídneme dalším subjektům tuto budovu k prodeji."

Zájem už naznačil pražský magistrát. Město v červnu uvedlo, že by chtělo nemovitost odkoupit přímo. Pošta chce zároveň uzavřít i nájemní smlouvu, která jí umožní dál využívat zastřešenou dvoranu hlavní pošty a některé další prostory.

Do prosklené dvorany jezdily poštovní vozy

Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Novorenesanční budova je od roku 1998 kulturní památkou. Její dominantou je velká odbavovací hala s prosklenou střechou. Původně to byl dvůr, kam zajížděly poštovní vozy.

O výzdobu se zasloužil malíř Karel Vítězslav Mašek. Zachytil tu scény z dopravy a poštovnictví a také množství botanických motivů, které souvisí s historií tohoto místa.

První zmínky o lokalitě jsou totiž spojovány se jménem dvorního lékárníka císaře Karla IV. Anděla z Florencie. Měl tam nejen dům, ale především proslulou zahradu s léčivými bylinami.

Jediná městská potrubní pošta na světě

Potrubní pošta | Foto: Ivana Veselková,  Český rozhlas

Na ochozu ve dvoraně pošty najdete historické fotografie zaměstnanců pošty a staré poštovní přihrádky, kterých je tu 1780. Některé z nich mají ještě původní podobu.

Více než stoletou tradici tu má potrubní pošta. Ta sehrála důležitou roli koncem druhé světové války, kdy se podílela na zásobování obléhaného rozhlasu. Ještě v 90. letech přepravila 9000 pouzder měsíčně, její služby v té době využívalo asi 20 společností.

Potrubní pošta | Foto: Ivana Veselková,  Český rozhlas

Poslední ranou byla povodeň v roce 2002, která potrubní poštu zatopila. Ještě dnes se udržuje v provozuschopném stavu, ale už se nepoužívá. Jde o jediný dochovaný systém městské potrubní pošty na světě.

17
50.08335876464844
14.427713394165039
default
50.08335876464844
14.427713394165039
spustit audio

Související

  • Století architektury

    Vydejte se s Radiem Prague International poznat skvosty architektury České republiky v této videosérii.