Policie obvinila otce a mladistvého z podílu na vraždě stařenky

Rychnovští policisté obvinili z vraždy jednaosmdesátileté ženy z Olešnice u Čestic na Rychnovsku čtyřiatřicetiletého otce dvou z útočníků a patnáctiletého mladistvého. Oběma hrozí výjimečné tresty, u mladistého však horní hranice trestu nemůže podle zákona překročit deset let, řekl zástupce ředitele rychnovské policie Zdeněk Hlaváček.

Na brutální vraždě se kromě obviněné dvojice podílelo dalších pět chlapců od 11 do 15 let, kterým hrozí pouze nařízení ochranné výchovy v zařízení pro děti. Jeden z útočníků skončil v psychiatrické léčebně, další podezřelé chlapce umístili policisté do dětských domovů v Kostelci nad Orlicí a Hradci Králové.

Policisté však tvrdí, že tato zařízení dostatečně nebrání dalším útěkům a trestné činnosti. "Tyto případy jsou fakticky neřešitelné. Nový zákon je dobrý tak pro studentky gymnázia, které jednou šlápnou vedle, ale na takovéhle gaunery je krátký," řekl Hlaváček.

Podle něj mohou mladí útočníci z ústavů kdykoliv utéci a znovu se podílet na další trestné činnosti. "Někteří z nich při výslechu říkali, že utekli již padesátkrát a to třeba třikrát za den. Do ústavů chodí vlastně spát a jíst, jinak jsou absolutně bez kontroly. Vidím, že v těchto případech musí být děti nějak izolovány, ale takové zařízení zatím neexistuje," řekl Hlaváček.

Nedostatečnou ochranu před opakováním páchání trestné činnosti v úterý připustil ředitel Dětského domova se školou v Kostelci nad Orlicí Jan Vodička. "Myslím si, že je nutné hledat legislativní možnosti, jak dětem, které páchají trestnou činnost, zajistit jiný, přísnější, režim, než který panuje v dětských výchovných ústavech," připustil Vodička.

Ministryně školství Petra Buzková hodlá v parlamentu prosadit, aby mladé pachatele zvlášť závažných trestných činů stát umisťoval do speciálních ústavů. "Něco mezi vězením a něco mezi výchovným ústavem, kde by skutečně byl relativně přísný režim," řekla v ČT v úterý Buzková.

Celkem šest chlapců zaútočilo na ženu 12. srpna. Chtěli od ní získat peníze. Otec dvou z nich čekal zhruba tři sta metrů od domu v autě. Policie původně podezírala z vraždy pouze dvanáctiletého chovance výchovného ústavu v Kostelci nad Orlicí, který měl ženu ubodat nůžkami ze vzteku údajně proto, že jej důchodkyně nechtěla nechat přespat ve svém domě. Při brutálním útoku těžce zraněnou důchodkyni nalezl v jejím domku dvaatřicetiletý synovec. Záchranáři zraněnou ženu ihned převezli do nemocnice, kde po pěti dnech zraněním podlehla. Žena měla bodné rány v hrudníku, na krku a na hlavě.