Ministr Pospíšil: Kmetiněvská výzva upozornila na nedostatky českého právního řádu

Jiří Pospíšil

Před šesti lety byla ve středočeské Kmetiněvsi zavražděna třináctiletá dívka. Pachatelem činu byl její stejně starý spolužák. Výchovný ústav, kam byl umístěn, ale po dosažení plnoletosti opustil. Je jen na něm, jestli bude docházet na léčení. Na zpřísnění trestů pro mladé apelovala Kmetiněvská výzva, kterou dosud podepsalo 454 000 lidí. Změny v této oblasti by měla přinést i novela, kterou připravilo ministerstvo spravedlnosti. Na ni i na Kmetiněvskou výzvu se ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila ptala Martina Bílá.

Pane ministře byla impulsem pro novelu Kmetiněvská výzva?

"Kmetiněvská výzva upozornila na to, že v českém právním řádu je mezera, která znamená, že dítě, které spáchá např. vraždu, není možné celoživotně kontrolovat a celoživotně izolovat od společnosti. Takže z tohoto pohledu Kmetiněvská výzva upozornila na nedostatky českého právního řádu."

Nicméně vy jste tedy o něčem podobném uvažoval už dříve?

"Ano, já jsem již předtím uvažoval o novele tohoto zákona. Vnímal jsem, že jsou tam určité nedostatky a Kmetiněvská výzva jen urychlila práce, které bych stejně jako tehdejší poslanec připravoval."

Před šesti lety byla ve středočeské Kmetiněvsi zavražděna třináctiletá dívka
Co vlastně všechno novela obsahuje, mluví se hodně třeba o izolaci...Co ještě by novela změnila?

"Ta novela přináší výraznou změnu v tom, jak se má nakládat s dítětem, které spáchá závažný trestný čin. V tuto chvíli je možné dítěti uložit tzv. ochrannou výchovu, která končí v devatenácti letech a pak je takový delikvent v zásadě zcela na svobodě bez kontroly státu jako se to stalo v případě vraha z Kmetiněvsi. My chceme, aby takovémuto dítěti bylo možno uložit tzv. ochranné léčení, které může trvat celoživotně a hlavně přináší to, že mladý delikvent je celoživotně pod kontrolou státu."

Kmetiněves,  foto: Google Maps
Myslíte si, že ta novela projde? Asi si všichni pamatují diskuse okolo snížení hranice trestní odpovědnosti.

"Já doufám, že novela projde i díky výzvě občanů z Kmetiněvsi, protože si všichni musíme uvědomit, že klíčové je, aby mladý delikvent již nikdy nemohl svůj hrůzný čin zopakovat."

Kmetiněvská výzva chtěla i snížení hranice trestní odpovědnosti. O tom neuvažujete?

"Já jsem řekl panu starostovi z Kmetiněvsi, že i o tomto povedeme diskusi na ústavněprávním výboru. Korektně jsem také ale upozornil na to, že snížení věkové hranice trestní odpovědnosti, problém komplexně neřeší. Vrah, který spáchal vraždu v Kmetiněvsi nebyl v době činu ani třináctiletý. To znamená, že pokud bychom snížili hranici z patnácti na čtrnáct let, to je ta změna, o které se dlouze v parlamentu diskutuje, pak by takovýto mladý člověk stejně trestní odpovědnosti unikl. Je třeba si také uvědomit, že trestní odpovědnost přináší to, že dotyčný je na několik let zavřen, ale pak je také propuštěn, a je tedy dále pro společnost nebezpečný. Proto je klíčové a je na prvním místě nutné prosadit tu celoživotní kontrolu či izolaci a pak se vedle toho můžeme bavit o hranici trestní odpovědnosti."