Kroje, dudáci, tradiční koláče, jarmark a desetitisíce lidí. Domažlice ožijí jubilejními Chodskými slavnostmi

Chodské slavnosti

Vyšívané chodské kroje, chodské koláče s mákem, tvarohem a povidly, malovaná chodská keramika i tóny dudácké muziky. Chodské slavnosti každoročně přilákají do Domažlic desítky tisíc lidí z tuzemska, Evropy i zámoří. Letos slaví sedmdesáté narozeniny a během programu se na pódiích vystřídá na šest stovek účinkujících, včetně krajanů z Chorvatska.

Chodské slavnosti | Foto: Monika Kreuzová,  Český rozhlas

Domažlice jsou centrem národopisné oblasti Chodsko, ve které je doposud živě udržována tradice lidové dudácké hudby, tanců, zvyků a obyčejů. Chodské slavnosti pak patří vůbec k nejstarším a největším národopisným slavnostem v České republice.

Letošní jubilejní ročník opět nabídne řemeslné trhy, vyšívané kroje, koláče, pestrou keramiku, dudácké kapely i nářečí. Na programu jsou desítky hodin folklorní, dechové i moderní hudby.

Foto: Barbora Freund,  Český rozhlas

„Očekáváme velkou návštěvu, větší než loni. Letos už by se mohla přiblížit předcovidovému období, kdy jsme byli úplně na vrcholu. Operátoři nám tehdy spočítali, že se za tři dny objevilo v Domažlicích 80 tisíc lidí. Koronavirus to výrazně snížil, ale od té doby to rok po roce stále přibývá," uvedl starosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL). Podle něj jezdí do Domažlic hodně lidí také z Bavorska.

Letos se po koronavirové pauze vrací do Domažlic i zahraniční soubory - ze Slovenska a Chorvatska. Chorvatský soubor je z Bjelovaru, kde působí krajanské sdružení Čechů, kteří mají dlouholeté partnerství s Chodským souborem Mrákov. Krajanské uskupení vystoupí v sobotu na pódiu v zahradě Chodského hradu.

Foto: Markéta Ševčíková,  Český rozhlas

Významným představením bude Chodské oratorium o Markétě. Jde o hudebně-scénické představení, které bylo původně vytvořeno pro Chodské slavnosti v roce 2010 s cílem představit mimořádný potenciál zdejšího kraje a jeho lidí věnujících se folkloru, či vážné hudbě. Nyní bude strhující dílo znovu lidem představeno. Vrcholem soboty pak bude Dudácké štandrle, kde se představí Domažlická dudácká muzika a její hosté.

Vavřinecká pouť

Chodské slavnosti jsou tradičně spojené s Vavřineckou poutí. I letos bude v sobotu i v neděli na vrchu Vavřineček před kostelíkem svatého Vavřince poutní mše pod širým nebem.

„Přijedou tři biskupové - arcibiskup olomoucký, metropolita moravský a jako doprovod biskupové ostravsko-opavský a litoměřický,“ doplnil starosta Domažlic. Podle něj je nejpůsobivější, že se účastníci shromáždí 400 metrů pod vrcholem "u křížku", odkud jde liturgický průvod s dechovkou a poutníky, z nichž mnozí jdou ve svátečních chodských krojích.

Foto: Martina Skutková,  Český rozhlas

Historie Chodských slavností sahá do 50. let minulého století. Už dlouho předtím se konaly v Domažlicích slavné Vavřinecké poutě. V roce 1939 se pouti zúčastnilo na 120 tisíc lidí z celých Čech a setkání se stalo velkou národní manifestací proti německé nadvládě. Po roce 1948 ale komunistický režim nechtěl pokračovat v tradici církevních slavností a hledala se jejich nová podoba.

První ročník Chodských slavností se konal v roce 1955 a v 50. a 60. letech byly určitou zástěrkou, aby se církevní stránka odsunula co nejvíc do pozadí. Počátkem 90. let se program slavností opět spojil s poutí.

11
49.441311700000
12.926006100000
default
49.441311700000
12.926006100000
Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Město Domažlice
klíčové slovo: