Přehled tisku

Foto ilustrativa: Barbora Kmentová
0:00
/
0:00

Od příštího roku se v českých nemocnicích zruší šest tisíc akutních lůžek, dvanáct nemocnic se zavře úplně, informují Lidové noviny. Rušení nákladných lůžek prosazují zdravotní pojišťovny.

Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Od příštího roku se v českých nemocnicích zruší šest tisíc akutních lůžek, dvanáct nemocnic se zavře úplně, informují Lidové noviny. Rušení nákladných lůžek prosazují zdravotní pojišťovny. Skončit tak má klasická nemocniční péče v malých ústavech ve středních i severních Čechách, v Praze, na jižní Moravě a v Plzni. Dvě nemocnice končí ještě letos, dalších deset se bude rušit do konce příštího roku. Místo akutních lůžek mají provozovat maximálně léčebnu nebo polikliniku s jednodenní chirurgií. Tím ale rušení lůžek nekončí. Dalších osmnáct nemocnic bude muset do tří let výrazně omezit počet svých oddělení. Podle ministerstva zdravotnictví však nebude zdravotní péče žádným způsobem ohrožena. Lékařské odbory a asociace menších nemocnic přitom tvrdí opak. Rušení lůžek podle nich může vyvolat další masovou protestní akci, podobnou kampani Děkujeme, odcházíme, píše deník.


Pavel Blažek,  zdroj: Webový profil ODS
Nic neobnažuje bídu současné ODS lépe než nápad hlavního rebela Petra Tluchoře, aby se novým předsedou strany stal Pavel Blažek, píše se v komentáři Hospodářských novin. Blažek přitom nesplňuje ani jeden z předpokladů úspěšného lídra. Zato je podle komentátora dokonalým symbolem procesu, který v ODS probíhá už řadu let. Během dlouholetého pobytu u moci prorostli občanští demokraté na místní i krajské úrovni s byznysem a tento trend nakonec vzlínal vzhůru až do vrcholné politiky. Šéfem ODS se ale Blažek na víkendovém kongresu strany nestane. Dnes v ní není nikdo, kdo by mohl nahradit současného lídra Petra Nečase, soudí deník.


Jiří Pospíšil,  foto: Jan Sklenář / Český rozhlas
Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS couvá z politiky k umění, píše Mladá fronta Dnes. Hvězda ODS sice zabodovala v krajských volbách na Plzeňsku, hejtmanem se ale nestane a na kongresu ODS chce obhajovat jen post místopředsedy. "Politika mne baví,"říká Pospíšil v deníku, "vedle ní mám ale stejně silný zájem, a to je umění a Muzeum Kampa." Muzeum provozuje Nadace Medy Mládkové a Pospíšil by chtěl, aby se stalo evropskou renomovanou institucí zaměřenou na malíře Františka Kupku a umění střední a východní Evropy z období totality.


Foto: Evropská komise
Sloupek Lidových novin vyzývá vládu Petra Nečase, aby co možná nejvíce omezila podporu obnovitelných zdrojů energie. Z dotací do solární elektřiny a bionafty z řepky, které byly původně vyvolány ušlechtilými úmysly, se stal tvrdý byznys. Na miliardové zisky solárníků se bude obyvatelstvo Česka skládat celé roky. Je tedy nejvyšší čas zastavit tok peněz na nové dotace. Bruselu jsme se zavázali, že do roku 2020 budeme vyrábět 13,5 procenta energie z obnovitelných zdrojů. Dnes jsme někde na jedenácti procentech, píše autorka sloupku, takže příští rok budeme mít splněno. Nemá cenu jít ani o krok dál. Zákon o ukončení dotací k Novému roku 2014 by byl pěknou odpovědí, až se volič zeptá, co dobrého pro něj vláda udělala. Na další zdražování energií si nový kabinet netroufne, píší Lidové noviny.


Šéf policejního týmu Metyl Václav Kučera  (vlevo) a šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta,  foto: ČTK
Hlavního aktéra obchodování s nelegálním lihem Radka Březinu našli detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, když se skrýval v hromadě pilin v hotelu v Lázních Kostelec na Zlínsku. Informuje o tom deník Právo. Březina je podle policie hlavou lihové mafie, která má prsty v přimíchávání metanolu do alkoholu. Metanol má na svědomí tři desítky lidských životů. O zatčení Březiny informoval šéf Útvaru Robert Šlachta. Zdůraznil, že policejní akce mohla být úspěšná jen díky jejímu naprostému utajení. Sám Březina se o ní dozvěděl až ve chvíli, kdy do objektu hotelu vnikli detektivové. O zásahu nevěděli ani celníci. Policisté měli totiž strach, že právě od nich by se informace mohly k šéfům lihové mafie dostat.

Jednateli Likérky Drak Pavlu Čanigovi, stíhanému v metylalkoholové kauze, radí v daňových otázkách Pavel Kučera, předseda Sdružení výrobců lihovin, které má hájit zájmy legálních výrobců. Uvedla to Mladá fronta Dnes. Podle ní je Kučera od poloviny 90. let daňovým poradcem i Vladimíra Březiny, jehož syna Radka Březinu kriminalisté minulý týden v téže kauze zatkli. Podle Kučery jde o náhodu. Odmítl, že by s obviněnými spolupracoval víc než jen jako daňový poradce. "Opakuji, že jsem daňový poradce. A stejně jako právníci pracují pro spousty klientů, tak já taky,"řekl MfD Kučera. Pro Březinova otce prý pracuje v hotelu Lázně Kostelec, kde má Radek Březina čtvrtinový podíl a kde policie minulý týden zasahovala. V lihovinách s etiketou Likérky Drak byly ve zlínském skladu Verdany už dříve nalezeny lihoviny s 50 procenty metylalkoholu. Podle informací médií stojí za likérkou právě Radek Březina. V souvislosti s pančováním lihu nebo metanolovými otravami policie obvinila Březinu i Čanigu z ohrožování zdraví závadnými potravinami.


Václav Klaus,  foto: Khalil Baalbaki / Český rozhlas
Podle slovenského deníku Sme je český prezident Václav Klaus na rozdíl od slovenských kolegů inteligentní, vzdělaný a pracovitý. Když tedy začne říkat věci v rozporu s realitou, je těžké se rozhodnout, zda si vážně myslí to, co plácá, nebo jen záměrně vodí za nos. Protože je ale každý člověk včetně Klause tvor složitý, pravděpodobně to bude jedno i druhé, napsal list. Dobrým příkladem jsou hned první věty z jeho nedělního projevu při výročí vzniku Československa. Stát, od jehož vzniku zanedlouho uplyne sto let, byl jistě i český stát. Byl to ale i společný stát Čechů a Slováků a oba národy v něm měly, nebo alespoň měly mít, rovnocenné postavení. A byl to v době svého vzniku i stát milionů příslušníků ostatních menšin, ačkoli se jich nikdo neptal, zda k němu chtějí patřit. Ne že by Klaus v neděli neřekl i rozumné věci. Měl pravdu, že nespokojenost vládnoucí v Česku není úplně opodstatněná. Většina národa si žije lépe než kdykoli v minulosti, a když má dnes pocit, že mu vládní úspory něco berou, způsobili to zejména předchůdci současné vlády, kteří nezodpovědně dávali více, než umožňoval reálný výkon ekonomiky. Jenomže mezi ty předchůdce, co zapříčinili dnešní poměrně špatnou situaci a nespokojenost v Česku, patří Klaus nejvíc ze všech aktivních českých politiků. Klaus možná skutečně žije ve vlastní realitě a věří tomu, že za špatný stav mohou zejména jeho úhlavní nepřátelé, unie, média či nevládní organizace. Minimálně ve stejné míře se ale jejich obviňováním a hlásáním takovýchto nesmyslů snaží odvrátit pozornost od vlastních chyb a selhání.