Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Lidové noviny komentují výsledky policejního vyšetřování metanolové aféry. Na rozdíl od jiných podobných plošných zákazů nebalo vyhlášení částečné prohibice v Česku hysterií.

Foto: ČTK
Lidové noviny komentují výsledky policejního vyšetřování metanolové aféry. Na rozdíl od jiných podobných plošných zákazů nebalo vyhlášení částečné prohibice v Česku hysterií. "Dejme tomu, že policejní šéf práci sboru a její výsledky přikrášluje. Nikdo zatím neví, zda 'dvojice hlavních podezřelých' je opravdu ta hlavní žába na prameni. Ale když říká, že že mezi lidmi je až 15 tisíc litrů alkoholu pančovaného metanolem, není to sice úplně 'tvrdé číslo', ale je to seriózní odhad nejvyššího policejního úředníka." Podle deníku spočívá hlavní problém aféry v tom, "že se ilegální alkohol dostal na legální trh, nachází se v lahvích se státními kolky a na první pohled nelze odlišit nápoj kontaminovaný od bezpečného." Z toho důvodu zákaz tvrdého alkoholu nebyl hysterií, domnívají se Lidové noviny.


Václav Klaus
Mladá fronta Dnes se vyjadřuje k prezidentovu vetu novely, která měla zavést od příštího roku důchodovou reformu. "Brát pozdního Klause zcela vážně je stále těžší. Tedy především jeho činy a motivy. Pondělní veto se hodí do skládačky jeho útoků na Nečasovu vládu. Ty začal podporou nespokojenců, jež vede Petr Tluchoř, poté následovala série vrácených zákonů. Prezident se snaží zničit vládu, která je svými skutky blízká jeho, alespoň zveřejněným ekonomickým a politickým názorům." Podle deníku jsou důvody známé jen Klausovy samotnému. "O reformu však Klausovi teď nejde, to je z kontextu událostí zřejmé. Horší je, že mu nejde ani o stabilitu a prosperitu země. Z důvodů, které jsou jasné jen jemu, se pokouší zničit Nečasovu vládu. Ta má spoustu chyb, ale v tom základním, a sice sledování ekonomických a zahraničně-politických zájmů země, si vede slušně. Klaus jedná buď v zájmu své slávychtivosti, nebo v zájmu cizím," uzavírá Mladá fronta Dnes.

Ke stejnému tématu se vyjadřuje i Právo. Podle něj Klaus sleduje nestabilitu vlády: "Nemusí to být rovnou její pád. Zatím se daří šířit pocit, že v čele kabinetu, ODS, a tím celé pravice stojí nepatřičný muž." Deník soudí, že Klaus svými kroky obratně podporuje vnitrostranickou opozici v ODS. "Na kongresu koncem roku se může stát, že na obsazení funkce předsedy strany budou mít vliv umně zrežírované záměry Václava Klause. Jaké přesně jsou, lze jen spekulovat. Nelze ale přehlédnout, že se týkají i levice. ČSSD Klausovo veto povinně - nic jiného jí nezbylo - pochválila. Sociální demokracii ale pravděpodobně určené není. Mělo by oslovit její voliče. mají problém, koho volit za prezidenta. Klause nemusí, ale když teď kope za ně... Koho podporuje zmoudřelá hlava státu jako svého zástupce?," ptá se na závěr komentář Práva.


Vykázané zisky Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) v minulých letech tvořily z velké části účetní operace. Firma tedy nebyla v tak dobrém stavu, jak jak se na první pohled zdálo. Píšou to Hospodářské noviny. Podle analýzy bývalého ekonomického ředitele DPP Michala Heřmana vytvořila firma v letech 2007 až 2009 rezervy na opravy ve výši 1,8 miliardy korun. Z nich však poté utratila jen čtvrtinu a zbytek postupně vykázala jako zisk, i když žádné nové peníze fakticky nezískala. Dvořák se závěry analýzy nesouhlasí a tvrdí, že autor analýzy nepochopil principy kompenzačního financování podniku. Podle Ladislava Mejzlíka z Vysoké školy ekonomické jsou podobné operace legální, mohou ale naznačovat, že se společnost potýká s problémy.