Policie se spojila s okolními zeměmi proti aktivistům

V listopadu tohoto roku se do Prahy pravděpodobně sjedou tisíce demonstrantů z celého světa. V Praze se totiž na konci roku koná summit Severoatlantické aliance. Policie ČR hledá pomoc kriminalistů ze států střední Evropy při výměně informaci na poli organizovaného zločinu. Na hladkém průběhu listopadových demonstrací mají zájem i okolní státy, tvrdí Lubomír Kvíčala, ředitel pořádkové policie ČR. Podrobnosti přinesl Mikuláš Kroupa.

V polovině dubna se v Praze sešli čeští kriminalisté se svými kolegy z Německa, Polska, Slovenska a Rakouska. Na tomto setkáni diskutovali možné podoby spolupráce na hranicích a při výměně informací z oblasti organizovaného zločinu. Podle ředitele pořádkové Policie České republiky Lubomíra Kvíčaly nabízejí kriminalisté z okolních zemí České republice významnou pomoc při prověřování podezřelých osob na hranicích.

"Očekáváme po tomto jednání, že zainteresujeme kolegy z okolních států na spolupráci na poli výměny informací. Těší mě, že zástupci těchto zemí, považují přípravy na summit NATO za vlastní."

Počet aktivistů se odhaduje na desetitisíce, proto na případný zásah proti demonstrantům bude mobilizováno nejméně 12 tisíc policistů. Policie bude připravena použít proti nejagresivnějším aktivistům i vodní děla a slzný plyn. Konkrétní nebezpečí během listopadového summitu NATO není známo, potvrdilo to velení policie ČR. Přesto v souvislosti s událostmi z 11.září ve Spojených státech Amerických, je nutné počítat i s možným teroristickým útokem, tvrdí Lubomír Kvíčala.

"Pro nás jsou nebezpečím agresivní a násilní demostranti. Stejně tak nám neustále hrozí riziko teroristického útoku, který bohužel nemůžeme ani vyloučit ani blíže dopředu specifikovat."