Policista roku

Ocenění policisté, Foto: ČTK

Nejúspěšnější policisty a policejní týmy za loňský rok ocenil v úterý v Praze ministr vnitra Stanislav Gross. Ocenění Policista roku 2001 bylo uděleno celkem v osmi kategoriích, a to jak za individuální činy, tak za týmovou práci. Více informací má Milena Štráfeldová.

Při předávání cen ministr Gross uvedl, že je zapotřebí, aby veřejnost byla trochu lépe seznamována se událostmi, které se policistům přihodí. Od policie se podle něj čeká, že její příslušníci dokážou v těžkých chvílích pomoci. Jedním z oceněných je proto i praporčík Tomáš David, který zachránil dva chlapce, pod nimiž se prolomil led. David o svém činu Radiu Praha řekl:

"Došlo k tomu začátkem prosince minulého roku. Služebním vozidlem jsem projížděl obec Sobotín, část Petrov nad Desnou. Vedle silnice se nachází místní rybník. Při průjezdu jsem si povšiml, že uprostřed je prolomený led a v něm se nacházejí dvě malé osoby. Uvědomil jsem si, že mám ve vozidle služební obušek. Ten jsem vytáhl a utíkal jsem k ledu. Jeden chlapec byl celý mokrý, ale byl na kraji a snažil se tomu druhému pomoci. Tak jsem natáhl ruku s obuškem a řekl jsem tomu chlapci, ať se chytí a vytáhl jsem ho. Pak jsem je oba odvezl rodičům a v pořádku je předal."

Lubomír Jozefčiak,  Blažena Kašparová a Tomáš David  (zleva),  Foto: ČTK
Titul Policista roku získal za svou profesionalitu člen mezinárodní policejní jednotky v Kosovu Lubomír Jozefčiak. Ten již dříve působil v jednotkách ministerstva obrany v Kurdistánu:

"V Kosovu jsme vykonávali konkrétní policejní práci a v severním Iráku jsme působili jako členové pozorovatelské mise s účelem zejména zajišťovat převoz humanitární pomoci přes irácké území do Kurdistánu. Většinou z takových misí máte hodně negativních zážitků. Z Kurdistánu velmi silný zážitek jsem měl z cesty přes irácké území, kdy nám v konvoji explodoval kamion. A druhý velmi silný zážitek byl, když v naší přítomnosti došlo k teroristickému útoku na srbský autobus s civilním obyvatelstvem, kde zemřelo 14 lidí a 35 lidí bylo raněno. Když potom vidíte na místě civilní osoby včetně žen a dětí, tak takovou vzpomínku nemůžete vymazat z paměti."

Policejním činem loňského roku se stala akce Alcatraz, při níž policisté a členové vězeňské služby zabránili vzpouře a hromadnému útěku vězňů v 11 věznicích. Uznání se dočkal také Vladimír Machala, který zpracovává kauzu ředitele televize Nova Vladimíra Železného.