Politologové kritizují rozhodnutí Zemana neudělit vyznamenání Rychetskému

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana neudělit v důsledku rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) jeho předsedovi Pavlu Rychetskému už avizovaný řád TGM, kritizují politologové oslovení ČTK. Zeman oznámil loni, že Rychetského vyznamená. Ve středu ale Hrad nečekaně uvedl, že předseda ÚS řád nedostane. Zdůvodnil to tím, že poškodil Česko zrušením části volebního zákona během předvolební kampaně. Politologové upozorňují, že soud rozhodoval kolektivně, kdežto neudělení řádu se týká jen předsedy.

Zrušení části volebního zákona oznámil soud minulou středu, neboť nedávala voličským hlasům ve všech krajích stejnou váhu. Rychetský byl jedním z 11 soudců, kteří hlasovali pro její zrušení. Politologové tehdy upozorňovali, že načasování rozhodnutí osm měsíců před sněmovními volbami není vhodné. "Prezident se zachoval skandálně. Je to, jako kdyby po Miloši Zemanovi přišel někdo jiný, který odebere ocenění všem, kteří jej od něj dříve dostali," uvedl politolog a děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně (FSS MU) Stanislav Balík. Podle něj se nic podobného v minulosti nestalo. Politolog Lubomír Kopeček z brněnské FSS MU upozornil, že pokud Zeman vyznamenání již udělil a nyní ho odebírá, nemá na to podle ústavy právo. "Pojal to jako trestání jedné osoby za kolektivní rozhodnutí, což je problematické, vystoupil z ústavního rámce," konstatoval Kopeček.

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský poděkoval všem, kří mu vyjádřili podporu v souvislosti s rozhodnutím prezidenta Miloše Zemana neudělit Rychetskému řád Tomáše Garrigua Masaryka. Rozhodnutí prezidenta komentovat nebude

.