Ústavní soud zrušil část volebního zákona, Senát i Sněmovna budou řešit volební novelu

Ústavní soud zrušil část volebního zákona pro porušení rovnosti a volebního práva a šancí kandidujících stran. Informoval o tom na svých webových stránkách. Nově bude koalicím stran a hnutí stačit pro vstup do Sněmovny pět procent hlasů. Rozdělení Česka na 14 volebních krajů může zůstat, ale přepočet na mandáty je podle soudců v kombinaci s dalšími prvky volebního systému diskriminační. Hlavně voliči menších stran musejí mít stejnou možnost ovlivnit celkový výsledek voleb. V některých bodech tak soud vyhověl skupině senátorů, kteří zrušení části volebního zákona požadovali. Celkově soud zasáhl do čtyř paragrafů volebního zákona. Změny se dotknou už podzimních sněmovních voleb. Úpravu budou muset schválit zákonodárci.

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) je rozhodnutí Ústavního soud akutní výzvou k přijetí volební novely. Senát je připraven jednání se Sněmovnou iniciovat, uvedl Vystrčil. "Rozhodnutí Ústavního soudu samozřejmě respektuji a je akutní výzvou pro obě komory našeho Parlamentu. Senát je připraven iniciovat okamžitá jednání," sdělil na twitteru Vystrčil.

Většina opozičních stran zrušení části volebního zákona vítá. Rozhodnutí podle nich napraví diskriminační systém. Zástupci stran požadují co nejrychlejší společné jednání o úpravách volebního zákona. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se chce s ostatními politickými stranami setkat už začátkem příštího týdne. KDU-ČSL, TOP09, Piráti i STAN už potvrdili, že jsou připravení jednat a volební zákon rychle doplnit.

Odborníci: Koalice by mohly být výhodnější, záleží na podmínkách

Rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení části volebního zákona by podle politologa Petra Justa z Metropolitní univerzity v Praze mohlo být inspirací pro další koalice. Pokud by systém byl podobný tomu v 90. letech, zůstane kandidatura v koalici stále méně výhodná, uvedl Lubomír Kopeček z Masarykovy Univerzity v Brně. Tehdy koalice dvou stran musela získat sedm a tří stran devět procent, aby se dostala do Sněmovny. Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy míní, že pokud bude volební systém zpoměrněn, tak by pro malé strany mohlo být naopak výhodnější jít do voleb výhradně ve vlastním dresu. Politologové to uvedli na dotaz ČTK.