Politologové: Přijetí ústavy EU je úspěch i uspěchaný krok

Politologové hodnotí přijetí evropské ústavy nejen jako úspěch, ale i jako mírně uspěchaný krok či předběhnutí doby. Zásadně odlišné přístupy jednotlivých států při projednávání ústavní smlouvy podle nich totiž mohou ukazovat i na to, že k výraznějšímu posilování příslušnosti států k EU doba ještě nedozrála. "Samozřejmě, že by nebyla žádná tragédie v tom, kdyby ústava přijata nebyla. Otazník je nad tím, jestli se vše neurychluje příliš, než-li jsou lidé schopni se přizpůsobit," řekla ČTK politoložka Vladimíra Dvořáková. Myslí si však, že přijetí ústavy neuškodilo.

Odborníci se shodují v tom, že bez stanovení nových pravidel by rozšířená EU nemohla fungovat. Nemají však jednotný názor na to, zda měla regule upravit ústava či jiné dohody. "Přijetí dokumentu v podobě ústavy je pravděpodobně progresivnější, i když je otázka, jestli už Evropa k tomu dosáhla," dodala Dvořáková. To, že se státníci 25 zemí na ústavě nyní shodli, považuje za dobrý začátek pro další vývoj v EU. Proces prohlubování evropské integrace závisí ale podle ní i na tom, jak budou noví členové do společenství začleňováni a jak si zvyknou na společný postup.

Také politolog Bohumil Doležal řekl, že neshody států kolem ústavy vyjadřují i to, že "evropská integrace je v těchto věcech malinko uspěchaná". Přání mít ústavní smlouvu je podle něj důležitější než reálné možnosti toho, na čem se země dokážou dohodnout. Politologové v tradičních členských státech tvrdili, že v nízké účasti voličů v evropských volbách se odráží i jejich nezájem o unii. Podle Doležala výsledek eurovoleb v ČR vypovídá ani ne tak o postoji občanů k unii, jako hlavně o domácí politické scéně.