Polsko zahájilo jednání s Českem o vyslání vojáků na hranice s Běloruskem

Varšava souhlasí s českou pomocí na běloruských hranicích. Kladnou odpověď Polska na oficiální nabídku potvrdilo ministerstvo obrany i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Jednání s polskou stranou o konkrétních možnostech, jak by Česká republika mohla Polsku při zvládání migrační krize vypomoct, ale teprve začíná. Babiš jako nejpravděpodobnější vidí vyslání armádních ženistů. Podle ministra zahraničí v demisi Jakuba Kulhánka (ČSSD) budou české jednotky pravděpodobně pomáhat s výstavbou plotu. „S největší pravděpodobností se bude jednat o vyslání ženijní jednotky, která by pomáhala při zajišťování ochranného valu nebo plotu proti migrantům na polsko-běloruské hranici,“ uvedl.

Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak potvrdil, že s Českem a Maďarskem pokračují jednání o tom, jakou podobu by vojenská pomoc měla mít. Podle Blaszczaka by nejlepší formou byla vojenská podpora při ochraně současného plotu na hranici a udržování nebo i stavba přístupových cest. Od čtvrtka už podobné úkoly plní v Polsku 155 britských a 150 estonských vojáků.

Využití armády by vyžadovalo souhlas Parlamentu. Podle Babiše se dá očekávat, že vzhledem ke shodě s nastupující vládou premiéra Petra Fialy (ODS) případné vyslání vojáků dořeší buď současná vláda, nebo spíše vláda nová, a to včetně zajištění souhlasu v Parlamentu.