Pomník obětem kolektivizace

V Praze by měl být na podzim tohoto roku postaven památník obětem zemědělské kolektivizace z doby komunismu. Asociace soukromého zemědělství ČR investuje do projektu 200 tisíc, zbytek chce získat z veřejné sbírky. Ministerstvo zemědělství, před kterým bude šestimetrový pomník umístěn bylo o záměru informováno až z médií. O podrobnosti se zajímal Mikuláš Kroupa.

Žijící potomci sedláků, kterým komunistický režim takzvaně znárodnil majetek, se sjednotili v~asociaci soukromých zemědělců České republiky, která vydala prohlášení ke vzniku pomníku. Cituji: "V~současné době jsme svědky toho, jak by zejména původci komunistického zla, či jejich přímí pokračovatelé nejraději zahladili stopy, na vše zapomněli a dál nerušeně užívali ukradené majetky. To je stav, se kterým se nikdy žádný čestný sedlák nemůže smířit. Proto rozhodnutí o pomníku, proto místo právě před budovou ministerstva zemědělství." Tolik citace z~prohlášení valné hromady Asociace soukromých zemědělců České republiky. Ministerstvo zemědělství, před kterým pomník obětem komunistické kolektivizace bude umístěn, nebylo o celé věci informováno. Tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář.

" No, my tady o tom mnoho nevíme. O celé věci jsem se dozvěděl, když jsem listoval nějakým zemědělským časopisem, kde stálo, že se něco takového připravuje. Dokonce mají i námět, jak ten pomník bude vypadat, mají to být nějaké klasy svázané ve snopek. Dělají nějakou veřejnou sbírku, ale zatím na to názor nemáme, opravdu nevíme, co si o tom myslet."

Návrh pomníku je skutečně znám. O jeho symbolech jsem točil s~autorem akademickým sochařem Jiřím Plieštikem.

"Základní myšlenkou má být ztvárnění silného a přitom křehkého, což představují klasy obilí, nebo spíš jejich čerstvé výhonky. Agresivní moc, která tuto křehkost a vitalitu zmermomocňuje představuje kolem dokola těch klasů omotaný ostnatý drát."

Vybudování pomníku schválil magistrát hlavního města Prahy a čeká se jen na výsledek veřejné sbírky, ze které se musí získat nejméně milion korun.