Pomozte zvolit nejvýznamnějšího zahraničního Čecha/Češku ve světě! Dnes Jan Pinkava

Oscarový filmař Jan Pinkava přijel také představit svou současnou práci - technologii, kterou vyvíjí pro Google

ČRo Vltava a ČRo Radio Praha (zahraniční vysílání) vyhlásily anketu zahraniční Čech roku. Na základě nominací posluchačů jsme vybrali 15 osobností, které nyní představujeme ve vysílání formou medailonů. Na webu www.zahranicnicech.cz můžete dát vybrané osobnosti svůj hlas.

Bylo to překvapení. S trochou nadsázky lze říci, že v roce 1998 dostal Jan Pinkava jako čtvrtý český režisér Oskara. Bylo to za animovaný snímek Geri´s Game – Geriho hra – z produkce studia Pixar. „Tuhle cenu věnuju mamince k narozeninám,“ vzkázal z podia losangeleského divadla Kodak, dějiště předávání Oskarů.

V Česku tehdy Jana Pinkavu prakticky nikdo neznal, ale ve světě animovaného filmu už nebyl žádným nováčkem. Vyrostl v Anglii, kam v roce 1969 s rodinou jako šestiletý emigroval. Jeho otcem byl spisovatel, výtvarník a hudebník Václav Pinkava, v literárním světě známý jako Jan Křesadlo. Jan vystudoval informatiku. Od svých 12 let, kdy dostal kameru, se věnoval filmové animaci a průběhu následujících let posbíral za své snímky několik cen.

V roce 1993 začíná pracovat pro americké prestižní studio Pixar a stává se jedním z průkopníků počítačové animace. Pro Pixar vyrábí mj. oskarovou Geriho hru. Je spoluautorem úspěšného celovečerního animovaného snímku Ratatouille. V roce 2006 – po změně vlastnictví Pixaru – byl ale odvolán z funkce hlavního režiséra a z projektu vystoupil. V současné době vytváří interaktivní snímky pro Google Spotlight Stories. Stal se z něj doslova globální tvůrce, nicméně ke svým českým kořenům se Jan hrdě hlásí a výborně ovládá češtinu.

Jan Pinkava byl porotcem a hostem letošního festivalu Anifilm, který se konal v květnu v Třeboni: „Jsem rád, že jsem tady, rád koukám na krátké filmy. Musím, říct, že celková úroveň je velmi vysoká. Zajímavé na tom je, že není zřejmé, zda se díváme na studentskou nebo profesionální práci. Je to překvapivě dobré. Filmy na festival vybrali opatrně a s chutí. Abych pravdu řekl, měl bych za to být vděčný, že máme do poroty hezké filmy, ale jsem trochu naštvaný, že to máme těžké.“

Slyšeli jsme portrét Jana Pinkavy. Pokud mu chcete dát svůj hlas, můžete tak učinit na webu www.zahranicnicech.cz, kde najdete i další podrobnosti. Hlasování končí 31. července. Výsledky ankety budou zveřejněny 31. srpna 2016. Partnerem ankety Zahraniční Čech roku je Týdeník rozhlas.