Poslanci přehlasovali prezidenta, mateřská se zvýší od června

Matky, které jsou doma s dětmi, budou od 1. června dostávat vyšší mateřskou. Rozhodli o tom poslanci, když přehlasovali veto prezidenta k novele zákona o nemocenském pojištění. Zvýšení mateřské prosadili společně ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a zelení. Sociální demokraté ze zvýšení mateřské udělali jeden ze svých předvolebních slibů. Mateřská se bude od června vyplácet opět ve výši 70 procent vyměřovacího základu místo současných 60 procent. Všem matkám bude také doplacen rozdíl mezi nižší a vyšší dávkou za předešlé měsíce. Změny budou stát zhruba dvě miliardy korun. Mateřská se pobírá 28 týdnů, její vyplácení zpravidla začíná šest až osm týdnů před porodem.

"Návrh reaguje na přijetí nevyváženého kompromisu vůči rodinám s dětmi. Snížení příspěvku v mateřství znamená snížení příjmu až o 20 procent," uvedla místopředsedkyně lidovců Michaela Šojdrová. Podotkla, že je třeba přijímat taková úsporná opatření, která nebudou na úkor rodin s dětmi. Středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD) uvedl, že podpora rodin s dětmi je nejlepší důchodovou reformou. Naopak proti se postavili členové ODS a TOP 09. Těm vadí, že novela zákona přijde státní pokladnu přibližně na dvě miliardy korun. Poslanec ODS Michal Doktor prohlásil, že Česká republika bude mít v září nebo říjnu velké rozpočtové problémy, protože nehospodaří odpovědně. Nároky na státní rozpočet vyčítal novele i prezident, když ji odmítl podepsat.

Součástí návrhu je také změna v proplácení ošetřovného, což je dávka, kterou pobírají nejčastěji rodiče, kteří zůstávají doma s nemocnými dětmi. V současnosti je jim dávka proplácena až od čtvrtého dne nemoci, stejně jako mateřská. Od června budou mít nárok na finanční kompenzaci již od prvního dne.

Autor: Peter Gabaľ