Poslanci se poprali u předsednického pultíku

Dlouholetý poslanec ODS Marek Benda nepamatuje ve Poslanecké sněmovně podobný incident, jaký se dnes stal během projednávání vládní žádosti o prodloužení nouzového stavu. Vystoupení nezařazeného poslance Lubomíra Volného vyústilo ve fyzickou potyčku s dalšími zákonodárci poté, co mu předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) vypnul mikrofon. Podle Bendy se tím český Parlament dostal na úroveň zemí, na kterou se dostat nechtěl. Někteří poslanci po potyčce žádají zasedání mandátového a imunitního výboru. Ochranné službě za bleskový zásah poděkoval na twitteru vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Poté, co Hanzel vypnul Volnému mikrofon, přišel nezařazený poslanec mluvit přímo na místo předsedajícího. Hanzel se ho snažil odstrčit, pak mu přišli pomoci další sociálnědemokratičtí poslanci, mezi prvními Jan Chvojka a Ondřej Veselý. Po kratší strkanici Volný místo v doprovodu ochranné služby policie opustil. "Tohle bylo podle mého názoru za čarou. Svědčí to o nějaké hluboké frustraci ve společnosti. Myslím, že poslanci by si měli uvědomovat, že jsou tady zvoleni proto, aby se nějakým způsobem chovali," doplnil Benda.

Volný a jeho kolega Marian Bojko dnes ve Sněmovně vystupují bez roušky. "My z politických i občanských důvodů nebudeme v Poslanecké sněmovně nosit symbol nastupujícího nového světového řádu a globálního ekonomického resetu - roušky," oznámil tento týden na svém facebookovém profilu Volný. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) vykázal nezařazeného poslance Volného z jednacího sálu. Volný podle něho předsedajícího napadl.