Poslanec Raninec opustil klub ODS

Juraj Raninec (Foto: ČTK)
0:00
/
0:00

Občanskodemokratický poslanec Juraj Raninec vystoupil z poslaneckého klubu své strany. Nesouhlasí totiž s tím, jak se vedení klubu spolu s většinou jeho členů postavilo ke kauze jeho stranického kolegy Jana Moravy. Ten před týdnem složil poslanecký mandát po zveřejnění reportáže, podle níž se snažil sbírat kompromitující materiály na spolustraníky a další politiky.

Juraj Raninec,  foto: ČTK
Poslanec Juraj Raninec už před týdnem oznámil, že zvažuje kvůli Moravovu případu odchod z klubu, pokud ho dál povede Petr Tluchoř. Podle Ranince mohl o Moravově snaze vědět. Celé aféře připisuje velkou váhu:

"Jsem osobně přesvědčený o tom, že tato kauza svojí závažností útočí přímo na základy demokratického právního státu, a pokud nebude důsledně objasněna, nelze očekávat, že se v budoucnosti něco podobného nebude opakovat."

Juraj Raninec tvrdí, že má písemný důkaz o tom, že Jan Morava mohl shromažďovat kompromitující materiály na politiky. Je připraven vypovídat před případnou sněmovní vyšetřovací komisí a před policií a důkaz jim předložit. V Poslanecké sněmovně i v Občanské demokratické straně Juraj Raninec zůstává:

"I nadále budu prosazovat program ODS, za který jsem byl v roce 2006 zvolen. Nemám zájem pomáhat nástupu levice k moci, to je jeden z předpokladů. Také nechci destabilizovat politickou situaci těsně před naším předsednictvím v Evropské unii, ale nedokážu odhadnout, co se ještě v průběhu toho měsíce nebo delší doby stane. Podpořil bych takové řešení, pokud by došlo třeba k dohodě v rámci celopolitického spektra o nějaké dočasné vládě, která by zemi přivedla k předčasným volbám, protože si myslím, že není možné a není to dobré pro Českou republiku, aby se vláda opírala o důvěru přeběhlíků ze stran opozice."

Juraj Raninec,  foto: ČTK
Přemysl Sobotka, předseda Senátu a Regionálního sdružení ODS Libereckého kraje, pod které spadá i mateřská stranická organizace Juraje Ranince, o jeho rozhodnutí předem nevěděl. Podle něj se Juraj Raninec zachoval nezodpovědně:

"Prokázal svoji absolutní politickou naivitu. Dobrovolně vstoupil do ODS a zapomněl, že to s sebou nese velké procento zodpovědnosti. Jeho odchod z klubu ODS signalizuje, že se vlastně nikdy neztotožnil s tím, že politika je i o určitých kompromisech. Předpokládám, že po odchodu z poslaneckého klubu opustí i řady ODS."

Opozice, která se domáhá řádného vyšetření celé aféry, tentokrát nemíní poslance Ranince lákat do svých služeb. Alespoň to tvrdí předseda ČSSD Jiří Paroubek:

"Já si myslím, že tedy pan Raninec má velký prostor, aby hlasoval podle svého svědomí. V těchto dnech jsme nabídli ostatním politickým stranám dohodu o etickém kodexu. Tam také hovoříme o tom, že nebudeme získávat přeběhlíky biologické. Pan Raninec tu svou aktivitu musí vyvíjet sólo. My s ním ty věci nebudeme koordinovat."

Od června 2006 to je už pátý poslanec, který opouští svůj poslanecký klub. Juraj Raninec je ale první občanský demokrat. V předchozích případech to byli sociální demokraté. Není však vyloučeno, že dalším bude opět občanský demokrat, tentokrát Jan Schwippel, který oznámil, že své rozhodnutí o případném odchodu z klubu oznámí nejpozději 23. září.