Poslanec Kořistka řekl policii, kdo ho uplácel, veřejně nikoho nejmenoval

Poslanec Unie svobody-DEU Zdeněk Kořistka policistům řekl, kdo konkrétně mu nabízel desetimiliónový úplatek a post velvyslance v Bulharsku, pokud nebude hlasovat pro důvěru současné koaliční vládě. Kořistka to řekl v nedělmí diskusním pořadu České televize. Veřejně ale žádné jméno neuvedl. Stanislav Devátý, advokát Marka Dalíka a Jana Večerka, kteří byli v kauze původně obviněni, ČTK řekl, že ani jeden z nich Kořistkovi úplatek nenabízel. Dalík je asistentem šéfa ODS Mirka Topolánka, Večerek je lobbista.

"Z kterých úst co konkrétně zaznělo, z kterých úst zazněla jaká garance jménem ODS, všechny tyhle garance jsem policii sdělil. Vím, že to může mít velké následky pro mne i pro mou rodinu," řekl v ČT Kořistka. Policie tak nyní podle něj ví už naprosto vše. Poslanec sám dříve nechtěl policii konkrétní jména sdělit s tím, že je řekne až u soudu. K tomuto kroku se podle svých slov rozhodl proto, že se neustále opakovaly spekulace okolo jeho osoby.

"My nevíme, co pan Kořistka řekl, protože nemáme ke spisu přístup. Nic to však nemění na situaci, zůstává jedno tvrzení proti dvěma. Zatím nikdo z mých klientů nebyl znovu obviněn," reagoval Devátý. Dalík a Večerek byli původního obvinění zbaveni a policie případ šetří dál.