Přehled tisku

0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes se zajímala o cestování uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Ten totiž tvrdí, že už dvakrát během uplynulého roku vycestoval ze Seychel, aniž se mu něco stalo. Jednou si zařizoval finanční záležitosti a jednou si byl zalyžovat. Snaha policie a tajné služby dostat ho zpět do Česka je podle něj pohádka pro děti nebo hra o rozpočet.

Mladá fronta Dnes se zajímala o cestování uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Ten totiž tvrdí, že už dvakrát během uplynulého roku vycestoval ze Seychel, aniž se mu něco stalo. Jednou si zařizoval finanční záležitosti a jednou si byl zalyžovat. Snaha policie a tajné služby dostat ho zpět do Česka je podle něj pohádka pro děti nebo hra o rozpočet. Šéf rozvědky Karel Randák to označil za lež. Na dotaz, jestli rozvědka detailně monitoruje celé území Seychel, včetně námořní přepravy, však připustil, že tak dokonale to tajná služba podchycené nemá. Na Krejčíře od loňského června, kdy utekl policistům přímo z domovní prohlídky, platí mezinárodní zatykač. Krejčíř listu nechtěl prozradit, jakým způsobem cestuje po světě, i když mu hrozí zatčení. Náznaky rozvědky, že mu docházejí peníze, považuje Krejčíř za nesmysl. Nemá žádné extrémní režie. A svým stylem života prý není schopen utratit peníze, které má, v následujících sto letech. Krejčíř je v Česku podezřelý z rozsáhlé majetkové i násilné trestné činnosti. Nejvážnější obvinění se točí kolem celního dluhu za dovezené ropné produkty ve výši 2,8 miliardy korun. Obviněn je také z toho, že připravoval vraždu celníka.


Dva roky starý případ údajného pokusu o uplácení unionistického poslance Zdeňka Kořistky pokračuje. Deník Právo z úterní výpovědi předsedy ODS Mirka Topolánka u pražského soudu zjistil, že šéf občanských demokratů dal Dalíkovi velice široký mandát ke zjištění, zda Kořistka podpoří novou vládu Stanislava Grosse. Topolánek přiznal, že ODS kontaktovala také unionistického poslance Mariana Bielesze, který měl s podporou Grossovy vlády problémy a nakonec se vzdal mandátu. Jednoznačně ale popřel, že by měl být Kořistka zkorumpován. Kromě Topolánka byli vyslechnuti také předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý a dva novináři. Ti potvrdili, že Dalík před dvěma lety na schůzce s nimi hovořil o nabídce postu velvyslance Kořistkovi, ale řekl to podle nich v žertu. Tlustý se podle svých slov dozvěděl o případu až z médií. Kořistka stále trvá na tom, že se ho Dalík s Večerkem pokusili jako vyslanci ODS uplatit, dvojice říká, že lže.


Deník Právo doporučuje zkontrolovat si odpracovaná léta. Bez potřebné doby pojištění totiž lidé nedostanou důchod. Podobná věc se může stát i rodině člověka, který předčasně zemře třeba při automobilové nehodě. Pokud si potřebnou dobu neplatil sociální pojistné, nedostane jeho partner vdovský nebo vdovecký důchod a děti zůstanou bez důchodu sirotčího. Pro přiznání penze je v Česku rozhodující podmínkou doba pojištění - pro přiznání starobního důchodu je to 25 let.


Sehnat úvěr už není pro drobné podnikatele problém. Hospodářské noviny si všimly, že peněžní ústavy, které ještě před několika lety s úvěry pro drobné podnikatele velmi šetřily, se nyní začínají o malé firmy přetahovat. Jasným lídrem je zatím Komerční banka. To se nyní rozhodly Česká spořitelna a ČSOB změnit a pustily se do boje o živnostníky. Banky se začaly spokojovat s měkčími typy záruk, například se směnkou, a jsou ochotné i k přeúvěrování půjčky. Na sílícím souboji bank vydělají především samotné firmy. Mohou získat úvěr za nižší úrok a nastavit si splátky podle sebe. To zatím běžně nemohly.


Úřady práce musí každý rok vyplácet stále více prostředků za mzdy zaměstnanců po zkrachovalých firmách. Zatímco za prvních šest měsíců roku 2004 to bylo 64 milionů korun, letošní první půlrok proplatil stát téměř 116 milionů korun. Informují o tom Lidové noviny s odvoláním na údaje ministerstva práce a sociálních věcí. Obrovský nárůst podle listu registrovalo během prvního pololetí například Vsetínsko. Zatímco loni stačily úředníkům na zmiňované výplaty tři miliony korun, letos za prvních šest měsíců vydal vsetínský úřad práce za nevyplacené mzdy téměř 16 milionů korun. Důvodem je podle deníku především krach TCT Rožnov, která vyráběla barevné obrazovky. Častější krach středních a menších podniků navzdory vynikající kondici ekonomiky připouštějí i ekonomové. "Daří se totiž hlavně velkým firmám se zahraničním kapitálem, které mají od státu zajištěny výhodnější podmínky, než firmy středně velké či malé," citují Lidové noviny analytičku Next Finance Markétu Šichtařovou.


Foto: Evropská komise
Česko je dílnou Evropy, píše Mladá fronta Dnes. Podle statistik se ze země vyveze 60 procent všeho, co se vyrobí. Na světě jsou na tom lépe jen asijské obchodní země jako Singapur. Za prvních šest měsíců vyvezly české továrny zboží v hodnotě tisíc miliard korun. Export předstihl za půl roku dovoz už o více než 35 miliardy, uvedl Český statistický úřad. Do země míří více eur a dolarů, koruna proto posiluje. Jak velký je český vývoz dokazuje i to, že do 25 zemí Unie vyvážíme tolik, co Poláci, jejichž ekonomika 2,5 krát větší. Zásadní podíl na růstu vývozu mají auta. Růst obchodu hlásí i další odvětví. Například tradiční výrobce tužek českobudějovický Koh-i-noor Hardtmuth. Lego z Kladna posílá z továrny kamion každou hodinu. Česko těží ze své polohy uvnitř Evropy a z blízkosti k bohatému německému trhu.


S nástupem nového vedení Českého telekomunikačního úřadu se otevřela diskuze o možném příchodu čtvrtého mobilního operátora do místního mobilního rybníku. V komentáři Lidových novin se případným změnám na českém telekomunikačním trhu věnuje redaktor serveru mobil.cz Jan Beránek. Čtvrtý operátor by podle jednoho z názorových proudů mohl zostřit konkurenci. Otázkou ale je, zda by si vůbec na trhu, kde je víc aktivních SIM karet než obyvatel, dokázal vybudovat síť a nějakou významnou klientelu. Velké firmy si totiž rozebrali stávající operátoři a nabídka třech největších světových hráčů pokrývá většinu potřeb. Stát by podle komentátora na případné licenci nevydělal.


Foto: ČTK
Některým řidičům otrnulo a po městě jezdí i stovkou, píše deník Právo. Nová pravidla platí už šestý týden. Zatímco během prvních dnů po startu zákona raději řidiči sundali nohu z plynu a na padesátce jezdili i o deset kilometrů méně, s odstupem času se řada z nich pořádně osmělila. Právo si při půlhodinovém měření ověřilo, že se šoféři rozdělili na dvě skupiny. Jedni se stále obávají přísného bodového systému a pokut a jezdí podle pravidel, často i pomaleji. Vedle nich ale existuje druhá skupina, která už odhodila veškeré zábrany. Šoféři se také velmi rychle informují o tom, kde se zrovna měří. Policejní prezident Vladislav Husák by byl pro zvýšení rychlosti na dálnicích. Prohlásil to v úterní debatě na Frekvenci 1. Současnou stotřicítku by zvýšil na 170 kilometrů v hodině, což podle jeho slov zkušený řidič zvládne.


Počet obchodů přes internet rychle roste. Jak ale píše deník Právo, lidé jsou často nespokojeni. Stěžují si, že jim už zaplacené zboží nepřišlo nebo prodejci nechtějí vrátit peníze při reklamaci. Přitom pro internetové obchody platí stejné povinnosti jako pro kamenné. Organizace na ochranu spotřebitele proto doporučují velkou obezřetnost - obracet se jen na prověřené firmy, neplatit vysoké sumy přes internet, ale raději objednávat na dobírku. První varování může zákazník získat už ze vzhledu internetových stránek. Pokud nejsou aktualizované a poslední záznam je třeba dva roky starý, měli by to zákazníci zkusit jinde.


Práce popeláře, který jezdí na stupačce auta a dokáže jednou rukou točit popelnicemi, stále nepřestává kluky fascinovat. Podle Lidových novin však začíná být v Česku toto povolání na vymření. České popeláře nahrazují Ukrajinci a Slováci nebo vězni s mírnějšími tresty. Důvodem není malý plat, ale těžká práce. Popeláři dnes pracují až čtyřikrát déle než před dvaceti lety a svážejí mnohonásobně víc odpadu. Každá plná popelnice váží kolem dvaceti kilogramů - za směnu tak projde každému pracovníkovi rukama kolem čtyř tun nákladu.