Přehled tisku

Karel Kühnl
0:00
/
0:00

Spor o obsazení funkce v dozorčí radě Aera Vodochody bývalým ministrem obrany Karlem Kühnlem komentují Hospodářské noviny. Komentátor deníku si bere na mušku kritiky exministra, který ve funkci šéfa dozorčí rady Aera pobyl pouze několik dní a pak se raději rozhodl zůstat státním zaměstnancem a přijmout místo velvyslance v Chorvatsku.

Spor o obsazení funkce v dozorčí radě Aera Vodochody bývalým ministrem obrany Karlem Kühnlem komentují Hospodářské noviny. Komentátor deníku si bere na mušku kritiky exministra, který ve funkci šéfa dozorčí rady Aera pobyl pouze několik dní a pak se raději rozhodl zůstat státním zaměstnancem a přijmout místo velvyslance v Chorvatsku. "Některým kritikům připadá Kühnlovo angažmá v Aeru nemravné," píše autor komentáře, "i premiér je rád, že Kühnl ze zaměstnání u nového vlastníka Aera - Penty upustil. Tito kritici se tváří papežštěji než papež, jsou ale spíše mimo mísu. Takhle farizejská pravidla nikde ve světě neexistují. Kdyby na ministrovi ulpíval stín toho, že provedl něco nekalého a firmu, do které nastupuje, nějak nelegálně protežoval, bylo by třeba bít na poplach. Ale tady? O privatizaci Aera rozhodla Topolánkova vláda. Prodej připravovalo především ministerstvo průmyslu, Kühnl byl ministrem obrany. Penta nabídla o miliardu víc než ostatní," píše autor. Zároveň dodává, že Kühnl není ministrem už skoro půl roku. Je ekonom a právník se západním vzděláním, ideální typ pro dozorčí radu ambiciózního podniku. Takže co vlastně vadí?, ptá se autor komentáře v Hospodářských novinách.


Krátce po zavedení mýtného se na internetu začaly objevovat podrobné návody, jak projet mýtnou bránou a neplatit. Informují o tom Lidové noviny. Mezi řidiči kamionů se podle deníku traduje, že funguje "alobal nebo měkčí poddajné pletivo, kterým se jednotka před průjezdem obalí". Alobalem zabalenou jednotku mýtná brána nezjistí. Na webových stránkách řidiči také popisují konkrétní situace, kdy není radno jednotku obalovat - například před mýtnicí s kamerou nebo před příjezdem na odpočívadlo. Někteří zase nabádají k použití speciálního spreje proti vysokofrekvenčnímu rušení na přední sklo auta. ´V poslední době se takové tendence objevily. Takové pokusy jsou nesmyslné, budou vždy odhaleny a vůz pokutován,´ varuje ale Karel Feix z vedení firmy Kapsch. Řidičům pak bude hrozit ve správním řízení pokuta až půl milionu korun. Řidiči kamionů ale i nadále "pověry" o možnosti vyhnout se placení zkoumají. Pro svoji snahu mají i zdůvodnění: ´Pokud prostě zaplatím na mýtě moc, nedostanu plné prémie,´ svěřuje se například anonym na jedné z webových diskuzích o mýtném. S takovou argumentací nesouhlasí Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia. ´Pokud takhle některé firmy opravdu jednají, nemají na našem trhu, co dělat,´ říká za sdružení Martin Felix. Lidové noviny píší, že někteří odborníci přitom tvrdí, že podvod bude možné jen těžko dokázat. V případě, že jednotka nefunguje a nezapípá po průjezdu mýtem, by sice podle smlouvy měl řidič ´problém neprodleně řešit´, ale může se vymlouvat, například že pípání neslyšel kvůli hluku apod.


Miloš Zeman
Komentář Práva se vrací ke středečnímu přímému televiznímu přenosu schůzky koaličních politiků s lídry ČSSD v čele s jejím předsedou Jiřím Paroubkem. Autor si všímá zvláštního "pietního vztahu" šéfa ODS Mirka Topolánka a jeho poradce Marka Dalíka k bývalému šéfovi sociálních demokratů a expremiérovi Miloši Zemanovi. Píše: "Topolánek papouškoval expremiéra po celou dobu přímého přenosu, když neustále opakoval zemanovskou nabídku důstojné opozice pro soc.dem. V Dalíkových očích je Zeman státník. Tím ho odděluje od Paroubka. Sám Zeman se současně od Paroubka oddělil tím, že vydal pokyn svým věrným, aby neposlouchali šéfa strany a hlasovali, jak uznají za vhodné. Mají uvažovat o toleranci kabinetu premiéra, který má Zemana ve velké úctě. Otázka třetí tedy zní, zda v úctě až takové, že by na oplátku za podporu své vlády zajistil Zemanovi hlasy ODS ve volbě prezidenta republiky v příštím roce," uvádí autor komentáře v Právu.

Expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman vyzval sociální demokracii, aby si na svém březnovém sjezdu zvolila nového předsedu a aby na tuto funkci vybrala někoho z Moravy. Píše to Mladá fronta Dnes. Uvedla, že Zemanovi by se v čele ČSSD líbil buď její současný místopředseda Zdeněk Škromach, nebo jiný politik reprezentující Moravu. "Já bych si přál, aby sociální demokracie po úspěšném volebním výsledku na Moravě měla vůbec poprvé předsedu, který by reprezentoval právě některý úspěšný moravský region,"řekl Zeman listu. "I já jsem se narodil v Olomouci," reagoval podle Mladé fronty Dnes současný šéf strany Jiří Paroubek. Deník ale připomíná, že Paroubek je členem pražské ČSSD.


Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek se sice rozešel s Vlastimilem Tlustým, nicméně tvrdí, že Tlustý musí dostat významnou roli, protože je to významný člen ODS. Topolánek to řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Konkrétní ale nebyl. Tlustý, autor ekonomického části programu ODS Modrá šance, byl ministrem financí v první Topolánkově vládě, ve druhé ho ale nahradil lidovec Miroslav Kalousek. Na adresu Tlustého Topolánek v médiích uvedl, že lidsky a profesně neuspěl. Topolánek v rozhovoru proHospodářské noviny uvedl, že Tlustý nepochopil jednu věc: "Pokud nemáte absolutní většinu, nemůžete prosadit krystalicky čistou Modrou šanci. Vlastimil Tlustý odmítl respektovat fakt, že ODS nezískala podporu 51 procent." Topolánek se neshoduje ani s prezidentem a svým předchůdcem v čele ODS Václavem Klausem v názoru, že ODS přestala být středopravicovou stranou. "Nemyslím, že se ODS zpronevěřila svému programu ze začátku 90. let. Jde o otevřenost strany, a tady se moje koncepce liší od koncepce Václava Klause. Snažil jsem se stranu otevřít, což s sebou nese spoustu rizik, ale dává to v průměru dlouhodobě o 10 procent vyšší volební výsledek,"řekl premiér a šéf ODS Hospodářským novinám.


Turnovská radnice připravuje prodej 21.000 čtverečních metrů pozemků, o které marně usiloval Karl Des Fours Walderode a pak stejně neúspěšně vdova po něm Johanna Kammerlanderová. Tato právnička z Vídně ale může na transakci s pozemky, které jí nemusejí nikdy patřit, vydělat mimosoudními dohodami s kupci miliony korun. Píše to Právo. Trik podle listu spočívá v tom, že radniční pozemky jsou napadeny restituční žalobou a nelze s nimi nakládat. Zájemce o koupi se proto předem domluví s restituentem na částce, za kterou stáhne žalobu, a pozemek je pak možné prodat. Restituent tak sice pozemky nezíská, ale přijde si i tak na slušné peníze, píše list. Deník napsal, že podle stejného scénáře vdově po šlechtici, který přišel o hruborohozecké panství na základě Benešových dekretů, vynesly pozemkové transakce možná už 3,5 milionu korun.


Spotřebitelé se nemohou úplně spoléhat na to, že ceny, které vidí v regálech obchodů a na jejich letácích, se nakonec budou shodovat s cenami, které zaplatí u pokladny. Informuje o tom Mladá fronta Dnes s odvoláním na výsledky průzkumu, v němž si prostřednictvím agentury Field Research nechala otestovat 18 supermarketů a hypermarketů v Brně, Ostravě a Praze. "A průzkum ukázal, že s cenami měly problémy kromě Hypernovy všechny testované obchodní řetězce," píše deník. Test spočíval v tom, že pracovníci agentury v každém obchodě prověřili 30 položek označených slevou. V regálech byly podle deníku někdy u zboží na cenovkách nižší sumy, než zákazník zaplatil u pokladny. V několika případech to bylo ovšem i obráceně, připouští. Rozdíly prý byly také mezi částkou uvedenou v letáku, kterou prodejce láká zákazníky na slevy, a skutečnou cenou v obchodě. Vyskytly se dokonce i případy, kdy byl výrobek v obchodě vystaven na dvou místech, pokaždé s jinou cenou, upozorňuje. Výsledky testu se bude na podnět Mladé fronty Dnes zabývat Česká obchodní inspekce. Za matoucí ceny může udělit až milionové pokuty.


Česká policie bude uvedena do stavu nejvyšší pohotovosti, až Slovensko vydá do Prahy libanonského podnikatele Tareka Bucharu. Ten je podezřelý z podílu na únosu a následné smrti otce kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře. Mladá fronta Dnes zjistila, že Krejčíř má Becharu na prvním místě seznamu nepohodlných osob. Podle Mladé fronty Dnes tak existuje tak reálná obava, že by Becharu někdo z Krejčířových lidí mohl zabít. V roce 2002 se totiž Bechara stal tajným agentem policie a podával jí informace na Krejčíře, u kterého pracoval. Slovenská policie zatkla libanonského podnikatele loni v listopadu poté, co na něho Obvodní soud pro Prahu 6 vydal evropský zatykač.


Bezdomovci v pražských ulicích se stali vyhledávaným cílem verbířů zahraničních gangů. Deník Právo upozorňuje na to, že fungují jako bílí koně. Ve směnárnách uplatní padělané cestovní šeky v hodnotě 100 až 500 dolarů, vydané peníze pak předají pověřenému gangsterovi a dostanou za to odměnu mezi 100 až 500 korunami. Navazování kontaktů s bezdomovci je jednoduché. Verbíři vědí, kde se skupinky bezdomovců pohybují. Nabídnou jim za službu také vykoupání, oholení, nové šaty a boty, které si po akci mohou nechat. Několik případů už šetří policie. K organizátorům se ale nedostane - bezdomovci nedokáží určit spolupachatele.


V pražské porodnici u Apolináře porodila jedna z nejstarších českých matek. Čtyřiapadesátileté ženě se narodilo dítě poté, co otěhotněla díky umělému oplodnění cizím vajíčkem. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Žena podle deníku úzkostlivě tají veškeré detaily a nechce prozradit, která klinika umělé oplodnění provedla. Jediné, co lékaři potvrdili, je, že dítě se narodilo zdravé a jsou i s matkou v pořádku. List dodává, že rodička v tak pokročilém věku je překvapením pro lékaře. A ne zrovna příjemným. ´Je to proti přírodě. Těhotenství pro ženu v těchto letech představuje ohromnou zátěž,´ říká zástupce přednosty porodnice u Apolináře Zdeněk Hájek. Zdravotní rizika však nenesou jenom matky, které rodí v takovém věku, ale i dítě. Hrozí mu v daleko větší míře, že bude mít vývojové vady nebo bude trpět mentálním či tělesným postižením. Lékaři proto často váhají, zda se o umělé oplodnění na žádost starších žen pokoušet. Kvůli značným rizikům neproplácejí zdravotní pojišťovny umělé oplodnění ženám starším čtyřiceti let, píše Mladá fronta Dnes.


Na českých silnicích ubývá každoročně téměř 20 tisíc řidičů nákladních aut. Lidové noviny konstatují, že 90 procent dopravních firem považuje za problém nové řidiče vůbec sehnat. Za poklesem jejich počtu stojí stárnutí populace, problémem je také nepravidelná pracovní doba, malý plat a také nízký kredit profese ve společnosti. Mnoho šoférů vyhledává lepší výdělky v zahraničí. Významně se na úbytku řidičů projevila také profesionalizace armády - právě ta dříve vojáky základní služby školila pro práci řidičů. Deník Právo k tomu dodává, že sdružení Česmad Bohemia už několik let požaduje, aby ministerstvo školství zavedlo učební obor pro profesionální řidiče, ale zatím marně. A nedostatek kvalitních šoférů zvyšuje statistiky nehodovosti kamionů. Policie pak při šetření havárií zjistí, že za volantem seděl zcela nezkušený řidič.


Dva cizí jazyky, analytické myšlení, vysokoškolský titul a odborné znalosti v oboru a praxi. Právě takoví lidé jsou nejvíce žádaní a v Česku je jich nejméně z celé Evropské unie. Ministerstvo školství podle Hospodářských novin připravilo plán, jak do dvou let rozšířit řady vysokoškolsky vzdělaných lidí s bakalářským titulem. Po získání akreditace by ho mohly vydávat i nynější vyšší odborné školy. Hospodářské noviny doplňují, že diplom u nás získá jen 12 procent lidí, což je až dvakrát méně než ve vyspělých evropských státech. Proměna vyšších odborných škol na vysoké školy by nelichotivou statistiku mohla změnit.


Slováci vyřešili problém s hlasitou reklamou v televizích a rádiích. Už od února nesmí televizní ani rozhlasová reklama a teleshoping u našich východních sousedů vysílat oproti pořadům a filmům se zvýšenou hlasitostí. Za porušení zákona hrozí finanční sankce až do pěti milionů slovenských korun. Mladá fronta Dnes připomíná, že v Česku se zatím žádný z poslanců podobné aktivity nechopil. Přitom podle právníků by to i u nás šlo - stačilo by přidat větu do mediálního zákona.


Německý dopravní gigant Deutsche Bahn má zájem o podnikání na českém trhu. Do Česka chce vstoupit jedna z divizí železnic - DB Stadtverkehr. "Zajímáme se o autobusové dopravce po celé zemi, stejně jako o výběrová řízení na autobusovou dopravu,"řekl Mladé frontě Dnes mluvčí DB. Podle listu byly DB například jedním ze zájemců o koupi mladoboleslavské společnosti Transcentrum Bus. Její čeští majitelé si ale nakonec vybrali britskou Arrivu. Dráhy v Česku působí přes firmu Šumava Bus. Ta však provozuje linky jen v okolí Železné Rudy. To, s kterými dalšími dopravci DB jednají, nechtěl jejich mluvčí podle deníku specifikovat. Podíly na trhu regionálních autobusových linek začínají směřovat čím dál více do rukou zahraničních firem. Například francouzská Veolia Transport dál rozšiřuje své podnikání a kupuje Dopravní podnik Teplice. Posilování zahraničních dopravců bude pokračovat i nadále. Nahrává tomu i to, že řada bývalých privatizovaných ČSAD je na prodej. Někteří porevoluční majitelé jsou v důchodovém věku a jejich příbuzní nemají o převzetí podniku zájem. Navíc řada podniků je dlouhodobě ve ztrátě nebo má jen velmi malé zisky, píše Mladá fronta Dnes.