Poslanecká sněmovna uctila minutou ticha oběti teroristického útoku v USA

Minutou ticha uctila Poslanecká sněmovna oběti teroristického útoku na New York a Washington. Poslanci tak učinili v úvodu své schůze, kterou zahájili v úterý odpoledne. Premiér Miloš Zeman v následném vystoupení před zákonodárci české politiky vyzval, aby v nadcházejícím volebním roce nezneužívali této tragédie "k získávání politických bodů". Opačný postup by považoval za politický hyenismus. "Nedomnívám se, že terorismus je levicový nebo pravicový. Domnívám se, že demokratická levice i demokratická pravice se musí v této vzácné chvíli spojit proti společnému nepříteli," prohlásil předseda vlády. Řekl, že česká vláda je plně připravena poskytnout v jakékoli vojenské i nevojenské oblasti pomoc nejen Spojeným státům a Severoatlantické alianci, ale celému civilizovanému světu, a to i nad rámec článku pět Washingtonské smlouvy o společné obraně zemí NATO. "Zavazuje nás k tomu nikoli pouze naše spojenectví. Zavazují nás k tomu kulturní hodnoty, které společně sdílíme," vysvětlil dolní komoře parlamentu. Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus ocenil, že se česká politická scéna sjednotila v reakci na teroristické útoky na objekty v amerických městech New York a Washington.

Poslanecká sněmovna rozhodla o tom, že již při této schůzi rozhodne o přijetí novely azylového zákona. Někteří poslanci neskrývali, že schválení předlohy by mělo být jednou z reakcí na bezpečnostní rizika, která s sebou přináší mezinárodní situace poté, co se objekty v USA staly terčem teroristického útoku.

Poslanecká sněmovna se ztotožnila se senátními změnami v návrhu zákona o užívání státních symbolů České republiky a společně s nimi předlohu schválila. Předloha má sjednotit výklad různých vyhlášek a zákonů o používání státních symbolů, jimiž jsou státní znak, vlajka a hymna. Zákon nebrání například sportovním příznivcům v tom, aby při sportovních akcích používali vlajky.