Hamáček: S přechodem do čtvrtého stupně bych do pátku nečekal

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) by s přechodem opatření do čtvrtého stupně protiepidemického systému (PES) nečekal do pátku, ke změně by podle něj mělo dojít nejpozději ve středu. Hamáček to řekl v České televizi. O přechodu na vyšší stupeň systému bude v pondělí rozhodovat vláda. Hamáček také řekl, že bude nutné odškodnit živnostníky. Líbí se mu rakouský scénář, byl by pro odškodnění minimálně ve výši 80 procent loňského obratu.  Přechod do vyššího stupně by podle PES znamenal opětovné uzavření restaurací a služeb. "Pokud máme vůbec dát těm lidem zejména v gastro byznysu a dalších nejvíce zasažených oblastech nějakou naději, tak jim prostě musíme nabídnout odškodnění," řekl Hamáček.

Také ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček v televizi Prima uvedl, že vše nasvědčuje tomu, že vláda v pondělí zpřísnění schválí. Hotely a restaurace by pak musely podle Havlíčka zavřít ke konci týdne, obchody a služby by mohly dále fungovat. Pokud budou muset stravovací podniky i hotely zavřít, budou podle Havlíčka náhrady "velmi slušné". O kompenzacích pro gastronomické a ubytovací podniky bude jednat s prezidentem Asociace hotelů a restaurací ČR Václavem Stárkem. Připraveno je několik variant řešení podpory. Senátor Tomáš Czernin (TOP 09) uvedl, že má pro rebelující podnikatele pochopení. „Je to pro mnoho podnikatelů likvidační."

Ministr Hamáček se omluvil za zmatky s kritizovaným vládním usnesením ohledně prodeje nápojů z restaurací a jejich výdejových okének. Bude podle něj třeba jej upravit jiným způsobem. Rovněž ministr Havlíček uvedl, že kauza se zákazem pití s sebou, který občané do značné míry ignorují a považují za nesmyslnou šikanu, byla nešťastná. Zákaz nebyl vedený špatným úmyslem, smyslem neměla být šikana. Chceme, aby byla možnost nápoje s sebou dále prodávat, řekl ministr.