Postoj ČR ke konfliktu v Iráku posoudí sněmovna až 29. dubna

Zprávou vlády o postoji České republiky ke konfliktu v Iráku se bude Poslanecká sněmovna zabývat až v úterý 29. dubna. Rozhodla o tom ve čtvrtek odpoledne, na kdy původně debatu o zprávě zařadila. Důvodem odkladu bylo to, že čtvrtečního jednání sněmovny se nemohli zúčastnit někteří klíčoví členové vlády včetně jejího předsedy Vladimíra Špidly (ČSSD) a ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL). Oba byli na summitu Evropské unie v Aténách.

Debatu o postoji Česka ke konfliktu v Iráku prosadili na pořad jednání sněmovny komunisté. Vláda čelí kvůli postoji k válce v Iráku dvojí kritice. Opoziční ODS kabinetu vytýká údajně váhavý přístup k útoku anglo-amerických sil a jejich spojenců na Irák a to, že útok jednoznačně nepodpořila. Druhá opoziční strana, tedy KSČM, kritizuje vládu přesně opačně - prý se v útoku na Irák angažovala až příliš.

Český kabinet chápal koaliční operaci jako poslední prostředek vedoucí k naplnění rezolucí Rady bezpečnosti OSN, nicméně litoval, že se pro tento krok nepodařilo získat nový mandát mezinárodního společenství. Důvodem někdy nejednoznačných postojů vlády byly i rozpory hlavně uvnitř největší vládní strany, to znamená sociální demokracie. Například březnový sjezd ČSSD šel dále než vláda, když válku v Iráku rovnou odsoudil jako čin odporující mezinárodnímu právu.

Zatím naposledy se téma války v Iráku dostalo na pořad jednání dolní komory v úterý, kdy sněmovna - a také Senát - schválily vyslání armádní polní nemocnice do okolí jihoirácké Basry. Vojenští lékaři by měli pomoci při odstraňování následků humanitární katastrofy, která vznikla v důsledku války.