Postoje lidí před referendem ovlivňují i známé osobnosti

Veřejné mínění před nadcházejícím referendem o vstupu do EU ovlivňují nejen politici, ale i známé a respektované osobnosti - umělci, sportovci, úspěšní podnikatelé, šéfové státních institucí i nevládních organizací. Nejvíce takové vlivné hlasy, ať již pro, či proti členství v EU, působí podle analytiků na voliče, kteří váhají, nemají jasný názor nebo jim je evropská integrace poměrně lhostejná.

Spíše zabere autentická výpověď populární osobnosti než reklamní šot, v němž vystupuje, řekl ČTK Stanislav Hampl z agentury TNS Factum. Postoje známých lidí ovlivní také ty, kteří pravidelně sledují televizi, poslouchají rozhlas a čtou denní tisk. Vliv celebrit ale není nijak dramatický, je to jen jeden ze střípků, z nichž si každý skládá svůj vlastní názor, dodal Hampl.

Většina lidí z ekonomické sféry, které oslovila ČTK, bude v referendu hlasovat ano. Patří k nim i guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. "Z ekonomického hlediska integrace probíhá do značné míry spontánně a byla odstartována již počátkem transformace na tržní ekonomiku. Z institucionálního hlediska vnímám vstup jako završení tohoto politicko-ekonomického procesu," řekl guvernér ČTK.

"Vstup České republiky do Evropské unie bude znamenat definitivní tečku za rozdělením Evropy a samozřejmě nastaví příznivější podmínky pro růst české ekonomiky. Očekávám lepší podmínky pro práci i studium, větší bezpečnost osobní i celé země," uvedl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Josef Bednář. Také předseda představenstva Škody Auto Vratislav Kulhánek bude tento týden hlasovat pro vstup do EU. "Důvod je prostý - nevidím totiž jinou cestu," řekl Kulhánek ČTK. Plusy členství zdůraznil i předseda Českého statistického úřadu Jan Fischer. "Když porovnám výhody i nevýhody, bilance vyznívá jednoznačně ve prospěch odpovědi ano. Česká republika se včlení do standardně fungujícího světa, z čehož bude těžit i česká ekonomika. Pro českou statistiku členství v EU znamená nikdy nekončící harmonizaci," uvedl šéf statistiků. Plebiscitu se zúčastní i řada herců a zpěváků. "K referendu samozřejmě půjdu a budu hlasovat pro. Vůbec si nedovedu představit, že bychom měli nějakou šanci, kdybychom zůstali stranou," řekl ČTK šéf Divadla Semafor Jiří Suchý. Prezident karlovarského festivalu, herec Jiří Bartoška připomněl slova spisovatele Milana Kundery. Když se ho prý kdysi západní novináři ptali, zda je z východní Evropy, odpověděl: Myslíte si, že kdyby tanky v osmašedesátém byly v Paříži, že by Paříž byla východní Evropa? "Čechy jsou střední Evropa. A neumím si představit, že by národ, který je ve střední Evropě, žil někde na jejím okraji nebo mimo ni. Proto jsem rád, že se to po mnoha letech podařilo, a že zase budeme centrem Evropy," dodal Bartoška.

Televizní moderátorka a herečka Bára Štěpánová k euroreferendu nepůjde, protože v té době nebude v místě bydliště. "Už jen představa, že musím někam psát nějakou žádost, případně chodit na úřad, mě děsí. Kdyby k tomu stačila občanka či cestovní doklad a mohla bych odvolit kdekoli, tak bych samozřejmě k referendu šla. Proto bohužel nepůjdu, ale budu podporovat ty, co půjdou," řekla Štěpánová ČTK.

Umělecký šéf pražského Divadla na Vinohradech Martin Stropnický se referenda zúčastní. Bývalý diplomat patří k zastáncům evropské integrace. "Chci, abychom se stali členy Evropské unie a přestali koketovat s takovým pokukováním směrem na Východ a do Orientu. Abychom se vrátili tam, kde před více než tisíci lety naše kultura, tradice, státnost a kořeny začaly," řekl Stropnický ČTK. "Nevěřím na taková ta tvrzení v panice, že přicházíme o jakési své specifikum nebo identitu. To jsou všechno velká slova, za kterými jsou často osobní cíle velmi konkrétních protagonistů. Buďme sami k sobě fér - v Evropské unii nám rozhodně nikdo palec neukousne," míní Stropnický.

Proti vstupu republiky do EU je například ředitel Národní galerie Milan Knížák nebo filozof Benjamin Kuras. Proti je z velkých politických stran jen KSČM, Vládní ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU i opoziční ODS doporučují svým voličům hlasovat pro. V některých stranách ale existují "rebelové" vůči oficiální stranické linii - například poslanci ODS Ivan Langer a Martin Říman přičlenění Česka k EU nepodpoří, naopak místopředseda KSČM Jiří Dolejš řekne unii ano.