Povodeň podle odborníků už vrcholila, hladiny řek budou v dalších dnech klesat

Hladiny řek a potoků v horních a středních úsecích dosáhly většinou svých maxim a situace by se měla pozvolna uklidňovat. V sobotu kolem poledne platil třetí povodňový stupeň, stav ohrožení, na více než 30 místech. Voda zaplavila sklepy, pole a na mnoha místech přehradila silnice. V neděli mají kulminovat řeky v dolních úsecích a záplavy by měly odeznívat. Dešťové srážky, které jsou pro vývoj situace zásadní, meteorologové v neděli, pondělí a úterý nepředpokládají.

První povodňový stupeň, bdělost, platí v podstatě na celém území republiky. Pohotovost, druhý stupeň, byla vyhlášena na více než 56 místech. Ve dvou případech už hasiči preventivně evakuovali obyvatele. Evakuace se zatím týkala oblastí na jižní Moravě, Brankovic na Vyškovsku a chatové osady Křivská u Ivančic v okrese Brno-venkov.

Problém způsobily i řeky na jihu Čech. Nežárka v Lásenici dosáhla třetího povodňového stupně v sobotu před polednem. Stejná situace byla od pátku i na Dyji v Dačicích. V noci na sobotu překročila třetí stupeň i Lužnice v Bechyni. Hasiči v kraji evidují od pátečního večera dvě desítky událostí.

O centimetr překonala v sobotu v 15:30 třetí povodňový stupeň hladina Labe v Ústí nad Labem, vystoupala na 601 centimetrů. Průtok se nadále zvyšuje, v pondělí by mohla hladina řeky kulminovat na výšce až 700 centimetrů. Město obyvatele informuje o stavu vody prostřednictvím hlásičů i SMS. Už v sobotu dopoledne Labe v Ústí zaplavilo silnici u Benešova mostu, která je součástí hlavního tahu Praha-Ústí-Děčín.

Na jižní Moravě nejvíce stoupla hladina Svratky. Třetí povodňový stupeň, ohrožení, je na Svratce ve Veverské Bítýšce před Brněnskou přehradou, ale i v Židlochovicích za Brnem. V obou místech voda stále stoupá.

V Moravskoslezském kraji byl v sobotu odpoledne vyhlášen třetí stupeň na řece Opavě v Opavě-Polní. Voda ze vzedmuté Opavy se už dostala mezi domy v Držkovicích na Opavsku a zaplavila i jednu ze dvou přístupových silnic. Vodohospodářům dělají starosti i Kravaře- Dvořisko na Opavsku, kde voda zaplavuje zahradní domky.

Záplavy na vodních tocích v Libereckém kraji začaly v sobotu po poledni ustávat. Z břehů se v noci vylila Nisa v Hrádku nad Nisou a Smědá ve Višňové na Liberecku. "Nejhorší máme již stoprocentně za sebou, ochladilo se a přestalo pršet," řekl ředitel jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslav Jaroušek.

Také většina horních toků řek v Pardubickém kraji již kulminovala a jejich hladiny začaly klesat. Výjimkou zůstává Chrudimka a Třebovka pod rybníkem Hvězda.

Pokles rozbouřených toků zaznamenali vodohospodáři i v Olomouckém kraji. "Situace se zlepšuje. Řeka Morava klesla například v Raškově na Šumpersku. Na Moravské Sázavě v Lupěné se hladina v porovnání s ránem snížila o 20 centimetrů. Klesá i Třebůvka či Oskava," řekl po 15:00 Antonín Kurfürst z olomouckého závodu Povodí Moravy. Naopak na Moravě v Moravičanech voda stále stoupá.