Pozvánka do pražského divadla ABC na "Jak je důležité míti Filipa"

filip_abc.jpg

Jsou divadla, kam se chodí na repertoár, jsou divadla, kam se chodí na herce. Když se podaří skloubit oboje, pak je to ta nejlepší vizitka pro divadlo, a samozřejmě nejpříjemnější zážitek pro diváka, který nemá pocit ztraceného času, který si navíc zaplatil. Divadlem, kde se vám bude určitě vždycky líbit, a kde se dobře pobavíte, je pražské ABC. Tam vás chce nyní pozvat Evelina Himalová.

Divadlo ABC právě v těchto dnech premiérovalo skvělou konverzační komedii Oscara Wildea "Jak je důležité míti Filipa". Tato hra, jako ostatně většina Wildeových her, vznikla na objednávku. Poprvé byla uvedena v roce 1895. V roce 1908 ji mělo na repertoáru pražské vinohradské divadlo, tehdy pod názvem "Na čem záleží". O devadesát let později ji uvedlo znovu. Třikrát se objevila v programu Městských divadel pražských, a nyní je tedy v ABC. Proč? Režisér Milan Schejbal má pro to opodstatněné zdůvodnění...

"Hra 'Jak je důležité míti Filipa' patří k nejkrásnějším, alespoň z toho komediálního odkazu světové dramatiky. Ne nadarmo se uvádí poměrně často na našich jevištích, ne nadarmo je to velmi frekventovaný titul především v repertoárových divadlech, a to z jednoduchého důvodu: ta hra je prostě výborná!"

Režisér Schejbal do inscenace obsadil Filipa Blažka, Naďu Konvalinkovou, Martina Písaříka, Jaroslava Vlacha, Kateřinu Lojdovou, Veroniku Jeníkovou, Kláru Jandovou, Jiřího Ployhara a Miroslava Hrabě. Nutno dodat, že týden po premiéře, právě tuto sobotu, uvedlo ABC i slavnostní dvoustou reprízu veleúspěšné komedie "Charleyova teta", kterou hraje od října 1996 s Janem Hrušínským v titulní roli. Tentokrát v ní však vystoupil její dřívější představitel Lubomír Lipský, který stejně jako kdysi v inscenaci "Jak je důležité míti Filipa", i v této veselohře v šedesátých letech exceloval; hrál v ní celkem 248 krát..!

"Dvě stě repríz nevypadá na první pohled moc. Nevypadá to moc v seriálovém divadle, kde se hraje každý den, jako to známe z muzikálů. Ale v tom repertoárovém divadle, kdy máme vlastně stále nasazeno 14 titulů, a lehce se dá spočítat, kolikrát měsíčně přijde jeden na pořad, tak dvě stě je opravdu velké číslo,"

poznamenal k slavnostní repríze "Charleyovy tety" Milan Schejbal. V souvislosti s panem Lipským, který na jevišti Divadla ABC strávil většinu své umělecké dráhy, a na jaře příštího roku zde oslaví svoje osmdesátiny, ještě dodal...

"Připravujeme dokonce slavnostní inscenaci věnovanou panu Lipskému, protože jsme přesvědčeni, že pan Lipský je jedna z nejvýraznějších hereckých osobností českého divadla minimálně posledních několika desetiletí. Po konzultaci s ním, samozřejmě, aby měl i dáreček on, jaký by si přál, uvedeme koncem března inscenaci 'Únos sabinek' (komedie Juliana Tuwima - pozn. red.), v níž on sám bude hrát hlavní roli - profesora. V dubnu, kdy se dožije tohoto požehnaného věku, a už bude mít za sebou několik repríz, jistě neopomeneme zařadit přesně v den jeho narozenin další reprízu."