Praha chce zakázat reklamu na erotická vystoupení a služby

Z Prahy by mohly od června zmizet reklamy na erotická vystoupení a služby. Návrh vyhlášky, která by propagaci nočních klubů v podstatě v celé metropoli zakázala, posoudí ve čtvrtek zastupitelé. Předpis míří zejména proti takzvaným naháněčům, kteří v nočních hodinách v centru Prahy obtěžují chodce a lákají je k návštěvě těchto zařízení. "Kritika rozdávání letáků ze strany Pražanů i turistů je velká. Je to problém, který je třeba řešit," řekl primátorův náměstek Rudolf Blažek (ODS). Očekává, že zastupitelé návrh vyhlášky drtivou většinou schválí.

Situace je podle náměstka neúnosná zejména v centru Prahy, konkrétně na Václavském náměstí a v jeho okolí. Podle některých informací tu působí přes deset erotických klubů. Za jejich propagaci i reklamu na další erotické služby budou od června hrozit pokuty. Za porušení vyhlášky by mohli dostat lidé, kteří rozdávají erotické letáky, na místě až tisícikorunovou pokutu, ve správním řízení může dosáhnout 30.000 korun. Na živnostníky pamatují předpisy sazbou až 100.000 korun, postih pro firmy činí až 200.000 korun.

Protože město nemůže zakázat nic na celém území, i v tomto případě rozdávačům erotických letáků jedno místo zbude. Bude to komunikace, která vede z Ďáblické ulice ke skládce komunálního odpadu. "Myslím, že tato činnost patří na skládku," podotkl k tomu Blažek.